Jako už tradičně se na závěr letních prázdnin na kladenském Sletišti běželo pro dobrou věc. Letošní ročník charitativního běhu pod názvem Run 4 Children uspořádaly Sportovní areály města Kladna s cílem zvýšit povědomí o projektu Dr. Klaun a finančně ho podpořit. Už kolem půl desáté se pod tribunou městského stadionu začaly tvořit hloučky zájemců o registraci.

Nakonec jsme rozdali 195 startovních čísel, což je skvělá účast,“ řekl ředitel SAMK František Bureš, který se sám běhu každoročně účastní. „Letos nebylo ani moc teplo, ani moc zima,“ pochvaloval si v cíli a poděkoval všem příchozím: „Je hezké vidět, že chtějí Kladeňáci pomoci dobré věci, a ještě se u toho hýbat.

Na trať vyrazila také předsedkyně nadačního fondu Chance 4 Children Markéta Franke, která běh nejprve výstřelem z pistole sama odstartovala, a pak naskočila na koloběžku a vydala se za běžci. Počet účastníků, jakož i výtěžek z dobrovolného startovného, jí udělal velkou radost.

V momentě, kdy závod odstartoval, jsme vybrali 20 400 korun. Pro vaši představu to jsou peníze, které pokryjí náklady na 30 návštěv Dr. Klauna v nemocnicích, domovech seniorů a na paliativní péči. Moc za to děkujeme,“ vzkázala Franke.

Pro ni samotnou je projekt Dr. Klaun silně osobní záležitostí. Jako malá totiž několik let strávila v nemocnici bez maminky a bez návštěv. „Dodnes mě z toho bolí u srdíčka. To, že někdo přijde a rozveselí, že přinese energii a smích tam, kde je ho pomálu, je pro mě nesmírně niterní záležitost.

A smíchu bylo v sobotu 3. září na Sletišti na rozdávání. I díky klaunům, kteří halasně podporovali běžce na trati a v cíli se s nimi ochotně fotili. Balónkový mág vyráběl jedno zvířátko za druhým a v davu se to hemžilo červenými nosy, které účastníci u registrace za dobrovolný příspěvek dostávali. Proběhnout se přišli kladenští volejbalisté, ale i klienti poskytovatele sociálních služeb Zahrada či pejsci a jejich majitelé sdružující se v organizaci Canisterapie Kladno. Za tribunou si mohli zájemci vyzkoušet baseballový odpal, hokejbalovou střelnici nebo si zapinkat s volejbalovým balonem.

Zkrátka den plný radosti a pohybu. A pro dobrou věc.

 

Už více než 20 let zasvěcují dobrovolníci zapojení v projektu Dr. Klaun svůj čas „terapii smíchem“ – proslulé léčebné metodě, kterou přinášejí hospitalizovaným dětem i dospělým. Pomáhají jim tak překonávat vážná onemocnění, osamělost či trauma z izolace. Celkem už klauni od roku 1999, kdy zahájili svou činnost v pražském Motole, navštívili přes 230 tisíc dětí a dospělých na různých nemocničních odděleních či domovech pro seniory po celém Česku. Přinesli jim radost a úlevu v prostředí, kde převažuje bolest, strach a stýskání. S Dr. Klaunem přicházejí veselé zážitky na neveselá místa.