Rytíři letos doplatili především na první polovinu sezóny, kdy se v české nejvyšší soutěži jen rozkoukávali a body sbírali jen sporadicky. Od začátku roku se však jejich hra zvedla a ještě několik kol před koncem základní části byla šance, že si zahrají play-off. To nakonec neklaplo. Parta kolem kapitána Tomáše Plekance ještě v polovině února měla vyřazovací boje na dostřel, jenže pak přišla zbytečná prohra v posledním Zlíně (2:3) a nevydařený duel v Olomouci (1:4).

Co říct? Pos*ali jsme si to sami. Měli jsme dost šancí na to, abychom zápas dali na 3:1 a mohl být klid. Byla tam dvakrát prázdná brána, nějaké tyčky... Pak jsme pos*ali závěr. Nemůžeme svádět nic na někoho jiného. Můžeme za to jenom my,“ uvedl po kolapsu ve Zlíně Nicolas Hlava. Kladno totiž o minimálně bod přišlo kvůli zbytečným vyloučením Zikmunda a Plekance jen šest sekund před koncem.

I přes tento kritický moment se však modrobílí zvedli. Dokázali porazit Pardubice (3:1), těsně prohráli v Plzni (3:4), udolali Vítkovice (4:3 po prodloužení) a vyválčili výhru s Mladou Boleslaví (2:0). Ani to však nestačilo k vylepšení jejich pozice. Před posledními dvěma duely měli nůž na krku, přičemž tuto nesmírně složitou situaci hned v prvním z nich nezvládli. Prohráli v Brně (0:3) a také na Spartě (1:4).

V posledním zmiňovaném zápase tak už o nic nešlo. Tedy z pohledu sportovního. Jinak šlo o hodně, možná o mnohem více než jindy. Kladno mělo zápas se Spartou hrát doma v Chomutově, jenže Jaromír Jágr vymyslel akci ve prospěch Ukrajiny. Nakonec se utkání konalo ve slušně zaplněné O2 aréně (14512 diváků), přičemž výtěžek z této akce šel na pomoc válkou sužovaným obyvatelům této země.

Rivalita šla v té chvíli stranou. „Dneska vyhráli všichni,“ nechal se slyšet po zápase legendární Jaromír Jágr, který dodal: „Je mi strašně líto, když vidím, jak se matky a děti loučí s otci, berou si jednu tašku a musejí opustit svou zemi, zatímco otcové jdou do války a nevědí, jestli své milované ještě někdy uvidí. Doufají, že svět se o ně postará. A to si myslím, že byl důvod, proč jsme dneska hráli.“

Jenom na vstupném se vybralo přes dva miliony korun, veřejnost navíc mohla přispět ještě koupí virtuálních vstupenek. Na dobrou věc poslala peníze také NHL, a to 68 tisíc dolarů. Prostřednictvím dražby deseti hraných dresů Kladna (Jágr, Plekanec, Kubík, Dotchin a Bow) a Sparty s ukrajinskou vlajkou se pak vybralo dalších téměř 210 tisíc. 

Zpět však ke sportovní stránce. Rytíři si „užili“ čtyřicetidenní volno. O žádnou dovolenou se však nejednalo. Kladenští hokejisté tvrdě trénovali, navíc odehráli čtyři přátelské zápasy. Dvě klání absolvovali s Kolínem (2:3 a 4:3 sn)a dva mače na Slovensku, v Liptovském Mikuláši (6:3 a 4:2).

Čeká nás něco neskutečně těžkého. Nikdo neví, jak v téhle chvíli trénovat. To je poprvé v historii, co tým čeká takhle dlouho na to, aby hrál o všechno. Přirovnal bych to k vojákům, kteří se připravují na válku a neví, co je tam čeká. Budete to pro nás možná daleko těžší než zápasy v extralize, musíme se na to tedy velmi dobře připravit,“ řekl po posledním zápase základní části Jágr, který věří, že v případě udržení se v extralize zůstane v týmu Kladna osmdesát až devadesát procent současných hráčů.

Těžko však polemizovat o tom, jestli Kladnu dlouhá pauza bez ostrého zápasu prospěje či uškodí. Odpověď se dozvíme již zanedlouho. Baráž začíná už v neděli 17. dubna, přičemž lístky na první dva domácí i venkovní zápasy už jsou v prodeji.

Plán baráže:
Kladno - Jihlava (17. dubna, 16:00)
Kladno - Jihlava (18. dubna, 18:00)
Jihlava - Kladno (21. dubna, 17:30)
Jihlava - Kladno (22. dubna, 17:30)
Kladno - Jihlava (případně 25. dubna)
Jihlava - Kladno (případně 27. dubna)
Kladno - Jihlava (případně 29. dubna)