Komunitní centrum ve věžáku pořádá jednou týdně cvičení fyzické a jednou týdně mentální. V pondělí se zde sházejí senioři, aby si zacvičili cviky s prvky jógy, zaměřené na ovládání dechu, které jsou uzpůsobeny tak, aby je zvládli i třeba devadesátníci. Ve čtvrtek se pak příchozí věnují aktivitám, jako je například trénování paměti, hraní karetních a deskových her, ruční práce nebo třeba jen přátelské posezení a poklábosení. Pravidelně se těchhle aktivit účastní kolem třiceti až čtyřiceti lidí. „Cílová skupina jsou pacienti s nějakou diagnózou. Jedná se o lidi s civilizačními chorobami, takže od bolesti zad, kterou si nedokážete vysvětlit, před diabetes až po kardiovaskulární problémy,“ přiblížila Mišková.

Skupinu lidí, kteří se pravidelně v šestém věžáku scházejí, tvoří senioři od sedmdesáti až po devadesát let. „Smysl naší činnosti je v tom, že se lidé potkají, sdělí si navzájem své problémy, společně si zacvičí nebo si procvičí paměť. Hodně moc jim pomáhá, že mají důvod se obléci a opustit svůj byt, že zkrátka naruší nějaký svůj stereotyp,“ vysvětluje vedoucí centra.

Kromě pravidelných schůzek organizuje centrum také různé edukativní přednášky, například lékařů, lékárníků, fyzioterapeutů či třeba hasičů. Mimo to pořádá také rekondiční pobyty. Letos na podzim pojedou jeho členové do Jesenice na Rakovnicku, na jaře do Malé Skály v Českém ráji, příští rok v září na Vysočinu.

V říjnu se pak uskuteční Týden s SPCCH aneb Týden s Civilkami. V rámci něj budou otevřené dveře i kladenského komunitního centra, takže kdokoli se může přijít podívat a seznámit se s jeho činností. To však není jediná možnost, jak do centra nakouknout. Noví členové se mohou připojit takřka kdykoli. „Stačí, aby kdykoli přišel a přihlásil se. Může zavolat. Nebojte se a přijďte se mezi nás podívat. Zkuste to. Máme tu skvělou partu,“ vyzývá Jana Mišková s tím, že roční členský příspěvek činí jen symbolických 100 korun.

Kontakt na Komunitní centrum Kladno a další informace veřejnost nalezne na stránkách civilky.cz.