Konfliktům, po nichž řidiči městské hromadné dopravy v krajních případech dokonce skončili na nemocenské, je snad konec. Doufá v to primátor města Kladna Milan Volf, který si pochvaluje nová „SOS“ tlačítka, jejichž stisknutím šofér přivolá městskou polici, jež případný konflikt během chvíle vyřeší. 

S příchodem Michala Strieborného do pozice ředitele se nám městská policie dostává na úroveň, kde ještě nikdy nebyla,“ pochvaluje si primátor Milan Volf a nouzová tlačítka uvádí jako jeden z příkladů zlepšení akceschopnosti hlídek. „Já tedy nouzové tlačítko považuji za to nejmenší, co jsme pro bezpečí cestujících a řidičů MHD mohli udělat. Nápad to byl v podstatě spontánní, když jsem jednal s ředitelem ČSAD Landou, kterému během týdne odpadli dva řidiči na nemocenskou, to byl asi vrchol. Oslovili jsme proto IT oddělení městské policie a během několika dní jsme vymysleli systém, který už je dnes instalovaný ve všech městských autobusech.

Nouzové tlačítko funguje tak, že operátor systému dokáže během chvíle podle aktuální polohy autobusu vyhodnotit situaci a vyslat na místo nejbližší hlídku. Ta na spoj počká v další zastávce. Systém je nastavený tak, aby na všech linkách po celém městě byli strážníci schopni zasáhnout do tří minut. 

Abychom mohli podobné věci realizovat, museli jsme vytvořit skutečně silnou městskou policii. Dnes máme něco přes 120 zaměstnanců, nabíráme kvalitní vyškolené policisty, kteří dostávají odpovídající platové ohodnocení. Ředitel Strieborný dokázal sbor rozhýbat a zprofesionalizovat a městská policie tak konečně funguje podle našich představ. To rozhodně není měření a vybírání pokut, ale hlavně schopnost pomoci občanům,“ říká Volf.