Den otevřených dveří se mi hodnotí moc dobře, protože se ho zúčastnilo docela dost lidí. Téměř dvě stovky lidí přišly na prohlídku divadla a myslím si, že z ní odcházeli nadšení. Tentokrát jsme totiž změnili teritorium. Neukazovali jsme návštěvníkům přímo divadlo, jak tomu bylo v minulosti, ale vzali jsme je do divadelních dílen, což pro ně bylo, myslím si, velmi zajímavé,“ sdělil Kladenskému měsíci jednatel divadla a herec Jan Krafka.

Lidé se tak spolu s Janem Krafkou a Jaroslavem Slánským mohli výjimečně podívat do nedaleké budovy, kde se nacházejí divadelní dílny. „Zastavili jsme se v přízemí, kde je truhlárna a zámečna. Zde lidé mohli vidět, jak se vyrábí kulisy, jak se s nimi nakládá, jaké mají rozměry, jak se rýsují nebo také, jak je výtvarníci navrhují,“ vysvětlil Krafka s tím, že další kroky vedly do krejčovny. Zde si návštěvníci mohli prohlédnout rozpracované i již dokončené kostýmy pro různé inscenace včetně jejich výtvarných návrhů. „Na závěr jsme se přesunuli do kašérny, kde se vyrábí všechno pro dětské loutkové divadlo Lampion, plus všechno ostatní, co je kašírované (pozn. red. technika tvoření pomocí vrstvení materiálu) nebo má svítit. Zároveň zde mohli diváci nahlédnout do fundusu (pozn. red. divadelní sklad) oblečení, kde jsou kostýmy třeba i padesát let staré,“ řekl Krafka.

Kromě komentovaných prohlídek si veřejnost mohla užít také tři představení. První z nich bylo komorní putování hereckou šatnou s názvem Za Richarda, následovala absurdní hříčka plná nekorektního humoru nazvaná Klíčovou dírkou a na finále si zúčastnění užili souboj herců a improvizátorů – IMPROshow.

Máme neuvěřitelnou radost z toho, jak se zvyšuje zájem veřejnosti o naše divadlo. Jsem rád, že se dne otevřených dveří zúčastní nejen ti, kteří nás znají, ale i ti, kteří třeba i v našem divadle ještě nikdy nebyli. Snad se jim líbilo, koupí si lístky a přijdou se podívat na jedno z našich představení,“ věří Jan Krafka, který při této příležitosti pozval milovníky kultury na připravovanou francouzskou konverzační komedii Blbec k večeři, která bude mít premiéru 17. června.

Den otevřených dveří se kladenskému divadlu vydařil, nezpochybnitelným důkazem bylo mnoho spokojených návštěvníků. Jedním z nich byl také Jiří Hruška. „Den otevřených dveří považuji za dobrý počin. Divadlo je městské a je jedině dobře, že se pochlubí svou činností nejen na prknech jeviště, ale nechá diváky nahlédnout i do svého zázemí. Kromě toho, že jsme viděli dílny, bylo výhodou, že jsme se pana Krafky a Slánského mohli zeptat na cokoli, co nás o divadle zajímalo. Vzájemná interakce byla moc fajn,“ pochvaloval si Hruška.