Restaurace Plzííínka byla otevřena před více než třemi roky, ještě před koronavirovou pandemií. Asi patnáct let před ní v prostorách naproti kladenskému okresnímu soudu fungoval bar Duncan. Drinky a káva ovšem ustoupily kvalitní gastronomii a dobrému pivu, které se zde nyní věnují.

Budoucnost nočních podniků jsem neviděl, navíc mi vždycky chutnalo dobré pivo, a tak jsem si otevřel restauraci, kde vaříme skvělé jídlo a točíme to nejlepší české pivo – tankový Pilsner Urquell,“ přiblížil majitel restaurace Radomír Kott s tím, že výstavní skříní jeho podniku jsou vyzrálé steaky.

Vždycky jsem byl velkým milovníkem steaků. Už při zařizování nové restaurace byla nová kuchyň plánována tak, aby se většina mas mohla dělat na nejlepším grilu na světě, Josper grilu, ve kterém topíme speciálním dřevěným uhlím z tropického dřeva. Jedná se vlastně o spojení grilu na dřevěné uhlí a trouby. Postupem času, když jsme u veřejnosti stoupli v oblibě, přišlo na řadu samotné staření steaků,“ nechal se slyšet Kott.

A sen majitele se stal skutečností. Dnes si podnik sám staří steaky suchým zráním, tedy tradiční metodou ve speciálních komorách Dry Ager. Ty zajišťují přísné dodržení třech základních faktorů, které jsou při suchém zrání nejdůležitější - neustálé proudění vzduchu, teplotu maximálně do dvou stupňů a dokonalou
čistotu.

Přípravě masa na suché zrání se moc lidí nevěnuje, navíc se nejedná o úplně jednoduchý proces. Jedním z nich je náš dodavatel, který nám dodává maso plemene čestr, tedy český strakatý skot. Maso od něj u nás následně zraje nejméně šedesát dní na kosti a obalené tukem, což ochrání maso proti schnutí a úbytku hmotnosti,“ vysvětlil restauratér, jehož podnik tak napodobuje princip, jakým zraje maso na lodích při cestě přes oceán třeba z Argentiny. Ve finále je však zrání v kladenské Plzííínce ještě kvalitnější.

Díky zrání je servírované maso křehčí, suché zrání navíc zapříčiní, že z něj není cítit kyselost, jak tomu obvykle bývá u mokrého zrání. Zákazník si tak může na talíři užít silnou chuť špičkového hovězího masa.

Abych v podnikání uspěl, musím se odlišit, a tak nabízím něco, co v Kladně není. Dovolím si říct, že máme ty nejlepší hovězí steaky, které si v našem městě mohou lidé dát. Díky tomu jsme se stali vyhledávanou restaurací. Musím přiznat, že jsem se zprvu bál, jestli se najde klientela, která tak kvalitní gastronomii ocení. Nakonec se ale ukázalo, že lidí, kteří si rádi připlatí za dobré jídlo, je dost,“ dodal Radomír Kott.

Přímo v Kladně stařený steak může veřejnost v jeho podniku ochutnat za cenu od 149 do 179 korun za 100 gramů masa.