O tu výraznější se postaral urostlý centr Matyáš Šapovaliv, kladenský rodák, který prošel mládeží Rytířů, v sezóně 2020/21 se na dvanáct zápasů představil v hlavním týmu a následně odešel bojovat o štěstí do zámoří. V uplynulé sezóně osmnáctiletý hráč zářil v týmu Saginaw Spirit (OHL), kde nasbíral v 68 zápasech 52 bodů za 18 branek a 34 asistencí. Jediným vroubkem na vydařené sezóně byly nevýrazné výkony na mistrovství světa do 18 let. Jeho počínání stačilo na druhé kolo draftu. Z Rytíře se stal opět rytíř, tentokrát však zlatý. Šapovaliva si vybral z celkově 48. místa tým Vegas Golden Knight.

Také další Kladeňák se vešel do první stovky. Celek Florida Panthers si vybral ve třetím kole obránce Marka Alschera, a to z celkového 93. místa. I Alscher je odchovancem kladenského hokeje, v A-týmu Rytířů se však nikdy nepředstavil. Do zámoří zvolil cestu přes Finsko, kde dvě sezóny nastupoval za mládežnické týmy Lahti Pelicans. Minulý rok odehrál v zámořské WHL. V týmu Portland Winterhawks nastoupil k 61 zápasům, ve kterých si na své konto připsal 16 bodů za 7 gólů a 9 nahrávek.

Oba hráči se po draftu představili na development kempech svých klubů, kde bojují o smlouvu a tím pádem i šanci o pokračování svého zámořského snu. Kromě zmiňované dvojice má Kladno na těchhle kempech ještě dalšího zástupce. O svou šanci bojuje v New Jersey Jaromír Pytlík. Ten byl sice draftován již předloni, avšak kvůli koronavirové pandemii se nemohl „svému“ klubu představit. Dvacetiletý Pytlík dostal šanci loni nastupovat za hlavní tým Rytířů. Po svém návratu z Finska působil dobrým dojmem. Nakonec si ve 30 zápasech připsal 5 bodů za 3 branky a 2 asistence. To jestli bude u Rytířů pokračovat, rozhodne nejspíš právě zmiňovaný kemp.