Ples sportovců a podnikatelů padne za oběť protikoronavirovým opatřením i letos, anketa Sporťák SAMK a sportovec Kladenska přesto po roční odmlce vyhlášena bude. Předání cen se uskuteční ve druhé polovině ledna bez přítomnosti veřejnosti.

Je to samozřejmě škoda, ale taková je situace,“ krčí rameny Kateřina Roubalová, která stála u vzniku ankety i společenské akce. Nejlepší sportovce poprvé vyhlásila v roce 2003. Plaketu za první místo tehdy převzala autokrosová legenda Jaroslav Hošek. Na prvním ročníku Plesu sportovců, který zpestřila dražba artefaktů kladenských olympioniků, zahrál a zazpíval nestor české pop music Michal David. Tak vznikla tradice, která se v lehce obměněné podobě zachovala až do dnešních dní, kdy Ples sportovců a podnikatelů pořádají SAMK ve spolupráci s Okresní hospodářskou komorou Kladno.

Společný ples pro všechny kladenské sportovce pro mě byl splněným snem. Do té doby se konaly plesy fotbalistů, atletů a dalších odděleně. Najednou se sportovci všech generací sešli v jednom sále – někteří se potkali třeba po dvaceti letech. Panovala tam úžasná atmosféra,“ vzpomíná Roubalová, pro niž byly zejména první ročníky spojeny s obrovskou náloží organizačních starostí. Sama po nocích doma tiskla lístky, které pak vybarvovala podle příslušných míst pastelkami. Časně z rána vstávala k seznamu pozvaných a dokola kontrolovala zasedací pořádek. Ceny do tomboly sama nosila z Poldovky do kulturního domu a lpěla na každičkém detailu. Dnes na to ráda vzpomíná.

Později už se mi podařilo sehnat partnery a za ušetřené peníze tisknout lístky v reklamní agentuře, přesto ty začátky měly něco do sebe. Já jsem to dělala ráda. Mám ráda lidi,“ říká Roubalová, která kulturní událost spojila s vyhlášením ankety. Spoluzakládala ji s kladenskými sportovními novináři. Dodnes se zachoval model ocenění tří nejlepších jednotlivců a tří klubů. Později začaly v rámci plesu Sportovní areály města Kladna vyhlašovat anketu o nejsympatičtějšího sportovce, která už dnes ke společenské události neodmyslitelně patří.

Kateřina Roubalová už plesy nepořádá, je ale ráda, že SAMK na jí započatou tradici navazují a s výjimkou uplynulého roku, kdy nebyla anketa kvůli přerušení sportovního života vyhlášena, sportovce každoročně oceňují. Rozdělení cen na individuální a týmové podle ní dává vyniknout i menším sportům, které v konkurenci těch velkých, zejména ledního hokeje, zůstávají stranou pozornosti.

Za ty roky jsme ukázali, že Kladensko má plno skvělých sportovců ve všech odvětvích. Máme výborné atlety, plavce, badmintonisty, hokejbalisty, florbalisty, hráče stolního tenisu nebo závodníky motosportu,“ vypočítává Roubalová a doufá, že i v budoucnu bude anketa prohlubovat povědomí o méně známých, zato velmi úspěšných jednotlivcích a kolektivech.