Akce vyvrcholí přímým přenosem z Divadla F. X. Šaldy v Liberci v neděli 9. května od 18 hodin. Do výzvy Vitamín D aneb Divadla spolu se zapojilo 13 divadel z celé republiky. Všechna dostala za úkol během 72 hodin napsat, nazkoušet, zinscenovat a natočit divadelní miniinscenaci na společné téma, kterým je jedno z vylosovaných přísloví. O jaké jde, se diváci dozví až v neděli. Inscenace nesmí překročit 15 minut. Diváci v celé republice se budou moci v premiéře podívat na výsledky jejich snažení, a pokud máte rádi divadlo, rozhodně si tuto akci nenechte ujít.

Nápad se zrodil v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Tamní divadelníci oslovili nejprve několik spřátelených souborů a společně pak celý projekt vymysleli. Otevřenou výzvu rozeslali všem zřizovaným profesionálním divadlům v Čechách i na Moravě. Nakonec se k projektu připojilo těchto třináct divadel: Divadlo A. Dvořáka Příbram, Divadlo F. X. Šaldy Liberec, Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Divadlo loutek Ostrava, Divadlo Mír Ostrava, Klicperovo divadlo Hradec Králové, Městské divadlo Kladno, Městské divadlo Mladá Boleslav, Městské divadlo v Mostě, Městské divadlo Zlín, Naivní divadlo Liberec, Východočeské divadlo Pardubice a Západočeské divadlo v Chebu společně s činohrou Karlovarského městského divadla.

Premiéra všech 13 inscenací bude 9. května 2021 od 18:00 v mimořádném přímém přenosu z Divadla F. X. Šaldy v Liberci, jehož se mohou zúčastnit všichni diváci zdarma na internetu. Stačí jen otevřít  YouTube a do vyhledávače zadat „Vitamín D aneb Divadla spolu“, nebo kliknout přímo na tento odkaz na Youtube. 

Dramaturg DFXŠ Jiří Janků k akci prozradil: „Všichni budeme moc rádi, pokud se inscenace dostanou k co největšímu počtu diváků, protože především kvůli nim celá tato akce vznikla. Nemůžeme je zatím uvítat v hledišti, i když věříme, že se tak brzy stane, přesto se mohou všichni zapojit do naší společné hry. Stačí velmi málo, podívat se na náš on-line přímý přenos, nebo na jeho záznam, který zde bude k dispozici nejméně 10 dnů. Po skončení přímého přenosu pak  bude každá ze třinácti inscenací na stejném YouTube kanálu ke zhlédnutí i samostatně a pokud se vám zalíbí, můžete jí udělením lajku odevzdat svůj hlas. Můžete podpořit své oblíbené divadlo, ale stejně tak ocenit to, co vás skutečně zaujalo. Dát hlas můžete klidně dát i více inscenacím. Primárně nám nejde o to určit vítěze, ale dobře se pobavit. Hlas pro jedno divadlo je tak trochu hlasem pro nás všechny.“

Umělecká šéfka DFXŠ Kateřina Dušková k tomu dodává: „Když jsme začali celou akci připravovat, netušili jsme, jak  pozitivní ohlas bude mít. Ačkoli se mnozí kolegové na počátku tak trochu obávali, k čemu se to vlastně upsali, po té, co do projektu aktivně vstoupili, netajili se tím, že si to opravdu užili. Představte si tři dny a noci společné práce, na které se podílí celý divadelní provoz. Nejsou to pouze herci, režiséři, dramaturgové, výtvarníci či hudebníci, ale také technici, osvětlovači, zvukaři, garderobky, vlásenkářky a spousta dalších lidí. Všichni jsou nezastupitelní a všichni do toho jdou naplno, aby hájili barvy svého divadla. Pocit vzájemné soudržnosti a podpory je přesně tím vitamínem, který všichni potřebujeme. Věříme, že podobně to budou vnímat i diváci.“