Pohádková atmosféra, desítky stánků, ledová plocha a bohatý hudební program

Ještě v minulých letech nedomyslitelná součást adventního času na Kladně, letos nesplnitelná představa. Přesto ale obyvatelé města ani jeho okolí o oslavy Vánoc nepřijdou. Pouze se musejí připravit na jejich novou a aktuální situaci přizpůsobenou podobu.

Nově se vánoční atmosféra dostane do městských částí, jimž se dosud trochu vyhýbala. „Vzhledem k pandemické situaci a nejasnému termínu, kdy by se mohly vládní opatření začít rozmělňovat, jsme zastavili přípravy na hudební produkce a další atrakce Kladenských Vánoc, které by zvaly k většímu shromažďování lidí. Na nabité náměstí při rozsvícení Pohádkového vánočního stromu splněných přání, koncerty a bohužel i ledovou plochu si budeme muset pravděpodobně počkat do dalšího adventu,“ potvrdila mluvčí kladenské radnice Lenka Růžková. I přesto je ale podle ní na co se těšit.

Tradičně největší vánoční strom bude na náměstí Starosty Pavla před radnicí

Letos neputoval zdaleka, ale z Dubí. Speciální kamion ho převezl v pondělí 16. listopadu, aby byl včas nazdobený na své rozsvícení. Letos je připravené na 28. listopadu, ovšem bez hudebního a dalšího doprovodu. „O rozsvícení stromu se s lidmi podělíme také na sociálních sítích,“ doplnila mluvčí radnice.

Splněná přání pro děti z dětských domovů

Jednou z mála zachovaných tradic jsou obálky s přáníčky dětí z dětských domovů. Jejich strhávání přímo ze stromu ale nahradí jiná forma. Ve hře je i on-line výběr přáníček dětí z dětských domovů, které by si lidé zamlouvali například přes webové stránky města. "Je poměrně pravděpodobné, že seznam s přáníčky zveřejníme ještě před prvním adventním víkendem, kdy bude rozsvícen vánoční strom,“ potvrdila Růžková. Vzhledem k uzavřeným obchodům chce vedení města dát Kladeňákům více času na nákup dárků.

Vánoce i v dalších částech města

Rozhodování o podobě Kladenských Vánoc nebylo jednoduché. „Museli jsme ale reagovat na stále měnící a zpřísňující se vládní opatření. Nikdy bych nečekal, že se jedno z nejtěžších rozhodnutí, které s kolegy budeme muset rozlousknout, bude týkat právě Kladenských Vánoc,“ potvrdil kladenský primátor Milan Volf. Vedení města reagovalo na přísná opatření, namísto jednoho místa pro Vánoce chce město navodit atmosféru v každé čtvrti, aby měli lidé cíl rodinných procházek na více místech. Menší stromy se objeví ve Švermově, na nám. J. Masaryka, v Dubí a Vrapicích.

Na náměstí Starosty Pavla bude kromě největšího kladenského vánočního stromu rovněž živý betlém se zvířátky

„Adventní procházky budou směřovat do zahrady kladenského zámku, kde umístíme jednu ze zastávek Ježíškovy cesty. Ta bude letos zvát do jednoho známého pohádkového fantaskního světa,“ odhaluje překvapení letošních Vánoc mluvčí radnice.

Zásadní podmínkou pro všechny připravované aktivity je ale splnění aktuálních opatření.