Invaze probíhala v prvních fázích ostřelováním různých vojenských cílů na celém území Ukrajiny, obsazováním letišť a dalších strategických objektů. Ruská vojska či neoznačené jednotky postupovaly z východu v oblasti samozvaných separatistických republik, od jihu z okupovaného Krymu i od severu z území Ruska i Běloruska. Z Ukrajiny podle Mezinárodní organizace pro migraci muselo uprchnout 2,3 milionu lidí. Podle dat mobilních operátorů Česko přijalo do 10. března asi 200 000 uprchlíků z Ukrajiny. Vláda očekává, že se tento počet může ještě zdvojnásobit. 

Město Kladno prozatím uvolnilo milion korun pro humanitární účely a hodlá podporovat občanské iniciativy na svém území, vyhledávat možnosti jak cíleně a konkrétně pomáhat Ukrajině a jejich občanům. Pro někoho možná překvapivě tak vedení města Kladna a opoziční ODS rychle našli společnou řeč, jak se k této nečekané tragédii postavit. 

Chceme pomáhat rozumně a rozhodně ne za přímého přenosu kamer. Nezáleží na tom, jak budeme mediálně vypadat, ale co budeme reálně dělat. Těší mě, že jsme se na tom shodli při schůzce s vedením kladenské ODS, kde jsme s mým náměstkem Přemyslem Mužíkem opoziční zastupitele informovali o strategii a probíhajících i plánovaných aktivitách města Kladna,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf začátkem března. 

Od té doby město vyčerpalo veškeré městské ubytovací kapacity a našlo způsob, jak zajistit důstojné podmínky pro děti a personál z dětského domova z města Čerkasy a podpořilo například sbírku zdravotních potřeb pořádanou studenty SPŠS a OA Cyrila Boudy na Kladně. Pomoci Ukrajincům chtějí i kladenští strážníci, kteří uvolní polovinu peněz ze svého fondu. Zhruba 80 tisíc korun věnují na vybrané konkrétně cílené humanitární projekty.

Strážníci Městské policie Kladno se zapojili do sbírky Českého červeného kříže. Sbírka se týkala zdravotnického materiálu, který na Ukrajině chybí zraněným vojákům i civilnímu obyvatelstvu, který jsme předali do rukou ředitele kladenského Českého červeného kříže,“ uvedla mluvčí Městské policie Kladno Alena Purkytová.

"Stejně jako na příměstských linkách, také v kladenské autobusové MHD mohou jezdit ukrajinští uprchlíci zdarma po prokázaní se pasem. Vedení města Kladna jmenovalo koordinační pracovnicí magistrátu pro záležitosti týkající se humanitární krize související s válkou na Ukrajině vedoucí sociálního odboru Mgr. Petru Černou. V souvislosti s její činností funguje speciální telefonická linka, na kterou se mohou kladenští občané obrátit s konkrétními nabídkami pomoci ukrajinským uprchlíkům," uvedl mluvčí kladenského magistrátu Vít Heral. 

Speciální telefonní linka nese číslo 601 621 621 a slouží k organizaci nabídek pomoci pro Ukrajince, které magistrát dále sdílí s neziskovými organizacemi. Na stránkách města Kladna se také nachází veškeré informace, důležité odkazy a dokumenty pro zájemce pomáhat ale i pro zájemce o pomoc.

Na závěr základní části extraligy odehráli Rytíři speciální zápas s pražskou Spartou v O2 aréně. Výtěžek z utkání putoval na podporu ukrajinským rodinám, které před válkou prchají do České republiky. Do celkové sumy se počítal i výtěžek z prodeje takzvaných virtuálních vstupenek i aukce dresů pětice Rytířů – Jaromíra Jágra, Tomáše Plekance, Jakea Dotchina, Landona Bowa a Adama Kubíka. Největší hodnotu měl podle očekávání v dražbě dres Jaromíra Jágra, který jeho majitel získal za úctyhodných 82 tisíc korun. 

Díky vedení O2 arény, produkční společnosti LIVEBROS a intenzivní práci vedení Rytířů Kladno a HC Sparta Praha se za dva pracovní dny a náročný víkend podařilo zrealizovat velkolepý zápas, kterému v největší české aréně přihlíželo 14 512 diváků. Jen ze vstupného se vybraly 2 miliony korun,“ vysvětlil PR manažer a tiskový mluvčí Rytířů Kladna Lukáš Jůdl a dodal, že nápad Jaromíra Jágra rychle našel odezvu v hokejovém světě: „Další obrovskou sumou přispěl šéf NHL Gary Bettman, který prostřednictvím nadace NHL Foundation věnoval ukrajinským rodinám symbolických 68 000 dolarů, což je v přepočtu zhruba 1 560 000 korun.

Celkově se se ukrajinským rodinám pomůže částkou zhruba 4 miliony, které Rytíři a Sparta věnují projektu Potravinová banka pro Prahu a Střední Čechy. „Děkujeme všem, že jste nám pomohli zaplnit O2 arénu a pomohli jste,“ vysekl poklonu hokejovým fanouškům hlavní iniciátor akce, hrající majitel Rytířů Jaromír Jágr.

Podporu Ukrajině projevují například i Základní umělecká škola Hynka Kubáta, která nabízí taneční a výtvarné kurzy pro děti z Ukrajiny, a to každé úterý a založena byla i nejedna sbírka. Studenti FBMI Kladno uspořádali materiální sbírku zdravotnického materiálu, elektroniky, hygienických potřeb a potravin, která poputovala v kooperaci s Velvyslanectvím Ukrajiny v Praze přímo na postižená místa na Ukrajině. Pozadu nezůstali ani studenti Sportovního gymnázia Kladno a dalších středních škol či žáci kladenských základních škol. Sbírky a pomoc se ale rozhodli pořádat například i majitelé Restaurace u Meisnerů, centra udržitelného rozvoje spojující bezobalový obchod, veganské bistro VyVáženo, kladenské pekařství U dvou rohlíků, Dobrovolnické centrum Kladno a samozřejmě přímo i samotní Kladeňáci.