akcí se bude muset ještě před jejím zahájením a úvěrováním hlasovat zvlášť,“ reagoval Lukáš Hanes z opoziční ODS. Podporu úvěru se svými kolegy spojil s podmínkou, že peníze, které příští rok město ušetří na splátkách úvěru plně vloží do opravy komunikací a chodníků. 

„Zásadní stavby, které budou sloužit další desítky let, není možné realizovat z běžného rozpočtu. V podstatě bychom okradli lidi, kteří na Kladně aktuálně žijí. Jinými slovy nejde přestat cokoliv ve městě dělat, budovat chodníky, hřiště, opravovat školy, abychom například ušetřili na most,“ doplnil Mužík. I on připouští, že se může úvěr při rostoucích úrocích prodražit. Upozorňuje ovšem na takzvaný pákový efekt. „Jestliže ČNB zvyšuje sazby, je to kvůli rostoucí inflaci a většímu objemu peněz v ekonomice. Jednoduše řečeno, na jedné straně sice zaplatíme o jednotky milionů korun více na úrocích, současně ale dostaneme desítky milionů z výnosů daní. Pro město je to tedy vždy výhodné,“ vysvětluje finanční náměstek primátora. 

„Málokdo vnímá, že je třeba navýšit kapacitu čistíren odpadních vod. Nejen to jsou investice, které musí udělat každý, kdo na radnici bude,“ upozorňuje Lukáš Hanes. Už nyní přitom vodárny blokovaly novou výstavbu právě kvůli nedostatečné kapacitě čistíren. Podobně je tomu i  s dalšími plánovanými akcemi z aktuálního seznamu těch nejdůležitějších.