Nejúspěšnější sportovci byli v Kladně v posledních letech pravidelně oceňování Sportovními areály města Kladna v rámci Plesu sportovců a podnikatelů, ale i okresním svazem tělovýchovných jednot a sportovních klubů sdružených pod Českou unií sportu. V letošním roce se SAMK a ČUS rozhodly spojit síly a pod záštitou města Kladna ocenit sportovce za jejich výkony v roce 2022 společně. Vyhlášení pilotního ročníku nové ankety nazvané Nejúspěšnější sportovec Kladenska se uskutečnilo v pondělí 13. března 2023 v kladenském Divadle Lampion.

Oceněny byly hned tři sportovní kolektivy. V kategorii do 15 let zvítězili starší žáci týmu Kladno Volejbal cz, kteří v roce 2022 získali titul mistrů republiky. Vítězným kolektivem v kategorii do 20 let se staly aerobičky MK Kladno – v roce 2022 získaly zlatý triple – na mistrovství republiky, Evropy i světa. Nejlepším kolektivem v kategorii dospělých byli hokejbalisté HBC Kladno, kteří v sezoně 2021/2022 obsadili druhé místo ve dvou soutěžích – extralize a Českém poháru. 

Mezi jednotlivci do 15 let věku brala třetí místo stolní tenistka Andrea Slámová z týmu TSM Kladno. V roce 2022 reprezentovala Českou republiku v kategorii kadetek a mimo jiné získala stříbrné medaile ve dvouhře na Prague Grand Prix U15 a v družstvech na Ioola Saatellite Tour Havířov. 

Na druhé pozici se umístila aerobička Natálie Šolínová, která k týmovým úspěchům s MK Kladno přidala v kategorii single dvě stříbrné medaile – z mistrovství republiky a z mistrovství světa – a jednu bronzovou z mistrovství Evropy. 

První místo v nejmladší kategorii obsadila plavkyně Agáta Škripko z TJ LARS Kladno, reprezentantka a několikanásobná mistryně republiky v kategorii žactva. V roce 2022 startovala na Letní olympiádě dětí a mládeže, kde zvítězila v závodech na 400 metrů volným způsobem a 200 metrů motýlkem. 

V kategorii do 20 let se mezi jednotlivci na třetí pozici umístil dálkový plavec Denis Borovka z klubu Swim Academy BoRa. V roce 2022 vyhrál Český pohár v dálkovém plavání v kategorii juniorů. Stal se juniorským mistrem republiky na vzdálenosti 20 kilometrů, v kategorii mužů na stejné vzdálenosti obsadil třetí místo. V juniorské kategorii se stal mistrem republiky také na pětikilometrovou vzdálenost. Na mezinárodním mistrovství Golden Cup v dálkovém plavání na deset kilometrů obsadil 1. místo v kategorii do 19 let a třetí místo mezi muži.

Druhá pozice patřila sprinterce Tereze Lamačové z A. C. TEPO Kladno. Juniorská reprezentantka obsadila na mistrovství světa v Kolumbii osmé místo ve štafetě na 4x100 a 4x400 metrů. V juniorské kategorii se stala mistryní České republiky na 200 metrů. 

První místo v kategorii do 20 let obsadil hokejista Jiří Ticháček. Obránce extraligových Rytířů se už v sezoně 2021/2022 naplno prosadil do české nejvyšší soutěže a svými výkony si vysloužil pozvánku na mistrovství světa juniorů. Šampionát za rok 2022 se odehrál netradičně až v srpnu a juniorská reprezentace, včetně Ticháčka, na něm obsadila 4. místo. Na přelomu prosince 2022 a ledna 2023 se uskutečnilo další juniorské mistrovství světa, odkud Jiří Ticháček přivezl stříbrnou medaili.

Mladá plavkyně Agáta Škripko zakrátko vystoupala na pódium podruhé. Stala se totiž vítězkou ankety popularity Sporťák SAMK, která byla na webu Sportovních areálů města Kladna spuštěna od 10. ledna do 24. února a do níž dorazilo celkem 2949 hlasů – z nich 1034 pro Agátu. 

V kategorii Masters byl oceněn Jiří Stejskal. Dlouholetý ředitel Sportovního gymnázia Kladno a zakladatel místního Musherᶦs clubu v 70 letech stále závodí s psím spřežením – a úspěšně! Se svými sibiřskými husky loni získal stříbrnou medaili na mistrovství Evropy v Itálii v kategorii B-1 ve sprintu na 12,5 kilometrů. 

Za patriota kladenského sportu porota označila hokejistu Tomáše Plekance. Kladenský rodák, který odehrál přes tisíc zápasů v NHL, převážně za Montréal Canadiens, byl nejproduktivnějším hráčem extraligového týmu hokejových Rytířů jak v sezoně 2021/2022, kdy tým uhájil ligovou příslušnost, tak v právě skončené základní části sezony 2022/2023, jejíž vrchol – znovu v podobě baráže – tým teprve čeká.

Ocenění pro nejlepšího trenéra získal Drahomír Kadlec, jenž v červenci 2022 po 16 letech ukončil své působení u kladenského hokejbalového áčka. Získal s ním celkem 5 titulů mistra republiky (2009, 2010, 2011, 2014 a 2015), jedno vítězství v Poháru mistrů evropských zemí (2008) a vítězství ve světovém poháru klubů (2014). Ve své poslední sezoně s týmem získal druhé místo v extralize mužů a druhé místo v Českém poháru. 

Stěžejním bodem večera bylo vyhlášení nejlepších jednotlivců v kategorii dospělých. Třetí místo obsadil moderní pětibojař Matouš Tůma. Juniorský reprezentant a odchovanec kladenského oddílu TJ LARS, v roce 2022 získal zlatou medaili ve štafetě na mistrovství světa juniorů, na mistrovství Evropy obsadil druhé místo v družstvech a čtvrté v jednotlivcích. 

Na druhé příčce se umístil sprinter Matěj Krsek z A. C. TEPO Kladno. V roce 2022 na mistrovství světa v Eugene v USA ve štafetě na 4x400 metrů vytvořil nový český rekord časem 3:01.63. Na domácím mistrovství republiky bral zlatou medaili v běhu na 400 metrů.

Pomyslným králem kladenských sportovců se stal chodec Vít Hlaváč z A. C. TEPO Kladno. Reprezentant České republiky obsadil na mistrovství světa 23. místo a vytvořil nový národní rekord na vzdálenosti 35 kilometrů. Na mistrovství Evropy na stejné vzdálenosti obsadil devátou příčku a na republikové úrovni se stal mistrem v chůzi na 5, 20 a 35 kilometrů. Přítomné alespoň na dálku pozdravil videem ze soustředění v Jihoafrické republice a cenu za něj převzala maminka. 

Zlatým hřebem večera bylo ocenění legendy. Stal se jí někdejší hokejový obránce František Pospíšil. Trojnásobný mistr světa, mistr Evropy a také trojnásobný medailista z olympijských her s Kladnem pětkrát zvítězil v nejvyšší domácí soutěži – čtyřikrát jako hráč a jednou jako trenér. V reprezentaci odehrál 262 utkání a zapsal 25 gólů. V domácí lize za Kladno odehrál v 17 sezonách 622 zápasů, v nichž nastřílel 133 branek. Po vyhlášení jeho jména všech 180 diváků v hledišti povstalo a spustilo spontánní minutový potlesk. Viditelně dojatému Pospíšilovi cenu předal primátor města Kladna Milan Volf. 

První kladenský sportovní galavečer ukázal, že o sportovní talenty ve městě a jeho okolí není nouze. Nezbývá než všem oceněným pogratulovat a popřát ještě mnoho životních a sportovních úspěchů.