Jak tomu každým rokem bývá, k vrcholu komína se na hasičské plošině vydal kladenský ornitolog Stanislav Lepič starší, aby mladé ptáky okroužkoval. „V hnízdě byla tři velká mláďata, kterým bylo odhadem přes třicet dní. Čápata jsou v opravdu skvělé kondici, zatím se jim daří výborně,“ sdělil Kladenskému měsíci Lepič, podle jehož slov je jedno čapí mládě obzvláště velké a zajímavostí je, že má černou skvrnu na čele, což běžně k vidění nebývá.

A co nyní nezkušené ptáky, kteří už nyní sami žerou potravu, co jim rodiče přinesou a ze zobáku vyvrhnou do hnízda, čeká? „V průběhu července trojici mláďat čeká trénink. Vypadá to tak, že si stoupnou a mávají křídly, aby se naučili létat. Až z hnízda slétnou, budou následovat rodiče, kteří je budou učit lovit. Na polích se budou snažit lovit myši a větší hmyz,“ vysvětlil ornitolog. Ten čápy na místním komíně vybavuje kovovými kroužky přes dvacet let.

Pozorovat krásné bílo-černé ptáky, kteří jsou symbolem všeobecného štěstí a nového života, bude možné poblíž Kačice zhruba do konce prázdnin. „Postupem času budou nabírat v okolí Kačice kondici proto, aby mohli následně odletět do světa. V okolí Kačice by měli být k vidění ještě do druhé poloviny až konce srpna, následně se budou pohybovat ještě po České republice, během září odletí na zimoviště do Izraele a do Afriky,“ popsal Lepič, který žádá majitele dronů, aby potlačili svou zvědavost či touhu po skvělých závěrech a ptáky v jejich hnízdě nerušili: „Létání s drony kolem hnízd čápům dost vadí. Rád bych apeloval na majitele dronů, aby zvláště chráněné čápy zejména v době hnízdění svými bezpilotními letouny zbytečně nerušili, může to skončit velmi špatně.“