… budovy a také vzhledem k prudce stoupajícím cenám za stavební práce by se vůbec nemusel podařit,“reagoval kladenský primátor Milan Volf (VPK). Investorská společnost nabídla za pozemek s více než sedmi tisíci metry čtverečních cenu 3600 korun za metr, což je podle primátora více než cena v posudcích, které si radnice nechala vypracovat. Kromě uhrazení ceny se ovšem společnost Novo media zaváže v kupní smlouvě k řadě zásadních podmínek.

Kladno může odkoupit pozemek zpět v případě, že Novo media nezíská pravomocné stavební povolení pro realizaci stavby výškové budovy na tomto pozemku do 48 měsíců od uzavření kupní smlouvy. „Nad výše uvedený rámec bude navíc v této kupní smlouvě sjednána ve prospěch Statutárního města Kladna výhrada zpětné koupě pro případ, že předmětná ideová studie stavby výškové budovy by nebyla předložena Statutárnímu městu Kladnu nejpozději do 12 měsíců od uzavření kupní smlouvy nebo v tomto termínu nebyla ze strany Statutárního města Kladna schválena,“ doplnil náměstek primátora Jiří Chvojka.

Na vystoupení zastupitelky za STAN reagoval i její bývalý koaliční kolega. Všichni v bývalé koalici byli pro vyhlášení výběrového řízení na prodej pozemku. Změna na radnici by občana neměla zajímat. Navíc jsme schválili příspěvek na infrastrukturu za každou novou bytovou jednotku, což by se nyní mohlo výrazně odrazit ve výši nákladů na výstavbu budovy, a tedy zájem o tento pozemek,“ varoval Radek Větrovec (ODS).

Zastupitelé po delší diskusi prodej pozemku v Americké ulici odsouhlasili většinou hlasů a dali tak zelenou pro další kroky směřující k budoucí výstavbě výškové budovy v této části města.