Narodil jste se v Rozdělově, kde i dosud bydlíte. Jak jste vnímal Kladno ve svém dětství?

Tehdy byl ještě Rozdělov vlastně venkov. Asi dva kilometry od Kladna, což vyplňovaly pole. Když mi bylo tři a půl roku, tam mně umřela maminka a vychovávali mě babička s dědou. Žil jsem pod vlivem pohádek, kde dobro vždy zvítězí. Jednou jsem se sám vydal na tříkolce po prašné cestě do velkoměsta Kladno. Táta mě naháněl na motorce a ptal se lidí, jestli neviděli malého prcka na tříkolce. Dojel mě až v místech, kde na hlavní třídě bývalo kino Oko. Tam mě zastavil a ptal se, kam jsem jel. A já na to, že do světa.

Asi se nedohodneme, co bylo dřív, jestli slepice nebo vejce, ale u vás to byla dřív muzika nebo sport?

Určitě sport, což už naznačila ta tříkolka, ale od mládí jsem si přál zazpívat si třeba v kostele. Takové ty chóry, to mě moc lákalo. Podařilo se mi to, když jsem jednou na Vánoce zpíval v Družci v kostele. Se sportem na vážno jsem začínal až v učilišti v Pardubicích. Možná optikou dnešní doby docela pozdě, ale tenkrát se to tak neřešilo. V Pardubicích jsem se vyučil mechanikem měřících a regulačních zařízení pro tenkrát slavnou stavbu mládeže Kaučuk Kralupy. Tam jsem si odpracoval několik let.

Poldovka vás tedy minula?

Na čas ano. Až z Kaučuku jsem nastoupil do Poldovky.

Jak šlo dál vaše judo?

V mládežnických kategoriích jsem se dostal až do širšího výběru reprezentace. Jenže tenhle sport se podepsal na mém zdraví a já musel aktivní dráhu opustit. Vystudoval jsem trenérskou školu při FTVS, první trenérskou třídu a dva a dvacet let jsem působil jako profesionální trenér na kladenském sportovním gymnáziu.

Zkusme se přehoupnout do světa múz. Jak to bylo s muzikou?

To byl pořád takový můj sen. Později, když jsem pracoval na Poldovce, tak jsem byl na dílně s Mirkem Koptou, který už měl dávno zaběhlou taneční kapelu. Jedno mu onemocněl zpěvák, a tak mě přemlouval, jestli bych za něho nezaskočil. Slyšel mě doposud zpívat jen ve sprchách. Já jsem to vzal. Pak přišla nabídka z orchestru Jaroslava Pergla z kulturáku. Splnil jsem si další sen a už jsem u toho koníčka zůstal. Sice rodina mě pomalu neznala, ale já byl tenkrát spokojený. Musím říct, že rodině vděčím za mnohé.

Když jste se věnoval mladým ve sportu, šlo jen o závodní úspěchy nebo měl váš vliv na několik generací mladých i jiný přesah?

Každý sport, když se dělá na dobré úrovni, prospívá i všeobecnému rozvoji osobnosti. Při vědomí, že sportovat aktivně a vrcholově nemůže člověk celý život, tak jsem se snažil ze svých svěřenců vychovat i dobré lidi. Nechci říct, že by to byly priorita, ale dost jsem tenhle fakt nadřazoval a měl jsem s tím problémy i na svazu. Vychovat slušného člověka to bylo první, pak judo. A dnes můžu říct, že velká část mých odchovanců se ke mně hlásí i po letech a mě to hřeje. Vychoval jsem spoustu špičkových závodníků, reprezentantů, ale také skvělých slušných lidí. Za tím, když se ohlédnu, jsem spokojen.

Ohlédli se za vaší prací i jiní a letos na konci roku jste převzal ocenění SAMK za celoživotní činnost ve prospěch sportu. Vážíte si toho?

Určitě. Člověk nečeká nějaká ocenění, ale když to přijde, tak to potěší. I když to vlastně patří mé celé rodině. Moje žena a moji skvělí synové Michal a Vašek. Musím přiznat, že v některých věcech jsem se věnoval víc cizím, než vlastním. Synové mi tvrdí, že to není pravda, že nijak nestrádali, ale já vím, že s nimi nemohu souhlasit úplně na sto procent. Těch pár korun, co jsem si vydělal muzikou, jsem vždycky šetřil, abychom, když jsme dali dohromady úspory s manželkou, mohli jednou za rok na pořádnou dovolenou a užít si třeba u moře.

My se tady ve studiu nepotkáváme poprvé. Před lety jste zde načítal audio pohádky, které jste napsal pro svá vnoučata. Váš další rozměr? Jste renesanční člověk?

Jsem člověk na lehké múzy. Rád si zpívám, rád maluju a píši si různé básničky a povídky. V případě vnoučat i pohádky.

To ale nebyla snad jednorázovka…

Byla. I když spousta lidí, které mi nahlídnou do šuplíku, pro který píšu, mi říkají, abych pokračoval a něco s tím provedl. Takže možná…?

Zde najdete video s celým rozhovorem

https://www.facebook.com/kladensky.mesic.kladno/videos/929334747991884