Náměstí svobody se zásadní proměny dočká po zhruba pětadvaceti letech. „Prostor v současném stavu dožívá, podle odborníků má však mnohem větší potenciál. Proto nyní vše směřuje ke kompletní přestavbě tohoto frekventovaného a oblíbeného místa, které je považováno za jedno nejdůležitějších centrálních veřejných prostranství na Kladně,“ uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

S architektonickou studií nového „Námka“ či „Svoboďáku“ se mohla veřejnost seznámit na začátku letošního roku. „Veřejné představení projektu ukázalo vizi, jak by se v nejbližší době mělo náměstí Svobody změnit. Plánujeme, že realizace začne už letos na podzim, pokud se povede vybrat vhodného zhotovitele. Trvat bude podle odhadů jeden rok,“ uvedl architekt Ondřej Rys (Volba pro Kladno), radní pro rozvoj města.

Podle kladenské radnice dojde na náměstí k velkým změnám. „Z náměstí zmizí jeho charakteristická, ale dnes už velice zastaralá „loď“, bude zde položena nová dlažba navazující na rekonstruovanou pěší zónu a dojde k vykácení stromů ve špatném zdravotním stavu. Zdravé a hodnotné stromy samozřejmě zůstanou zachovány, vysadí se stromy nové, takže se objem zeleně celkově zvýší,“ popsal Vít Heral, který avizoval i změnu tvaru náměstí: „Z diagonály se tím stane praktičtější a využitelnější plocha lépe odpovídající chování lidí, což vychází z cíleného sociologického průzkumu. Ten autorům ukázal, jaké potřeby Kladeňáci mají a jak tento prostor vnímají. Instalován bude nový mobiliář, přibude více míst k sezení, vodní prvky, nové veřejné toalety i kryté autobusové zastávky.“

Cílem velké přestavby je podle architekta Ondřeje Ryse udělat z náměstí Svobody výkladní skříň Kladna. „Využíváme rekonstrukci k tomu, abychom odstranili všechny neduhy, které tam dnes jsou. Naopak z tohoto náměstí chceme udělat špičkový prostor a výkladní skříň města. K rekonstrukci přistupujeme komplexně a nezapomínáme ani na práci s dešťovou vodou, což je dnes ve městech velké téma,“ uvedl Rys, podle něhož dokáže město celkovou rekonstrukcí vytvořit podmínky k tomu, aby se zde veškerá dešťová voda zadržovala a napájela stromy i další vegetaci. „Hospodaření s dešťovkou je jedním ze zásadních prvků rekonstrukce,“ upozornil Ondřej Rys.