Dva zastupitelé, dva členové kulturní komise

Čtyři lidé, stejný přístup k jejich zastupování obyvatel Kladna. V novodobé historii města spustili zcela novou tradici. Odchod z veřejné funkce udělali bez toho, aby se snažili svou prací něco změnit, naplnit své myšlenky a vize. Paradoxně ale tímto svůj krok hned oznamují na sociálních sítích a ve své komunitě.

Prvním byl Jakub Václavovič (Piráti), který odstoupil ještě před ustavujícím zasedání zastupitelstva. Umožnil tak vznik tehdejší koalice ODS, SPD, Kladeňáci (seskupení nezávislých, Pirátů, KDU-ČSL) a ANO.

Druhým odstupujícím byl Lukáš Krinke (Kladeňáci), a v to reakci na změnu vedení města v polovině září.

Nyní se ke stejnému kroku rozhodli Jiří Mika a Roman Hájek, kteří rezignovali na práci v kulturní komisi. „Nová rada města mě přeřadila do nové komise bez mého vědomí. Nikdo mě dopředu nekontaktoval ani o ničem neinformoval, což úplně nevytváří podmínky pro vzájemnou důvěru. Nehodnotím personální složení komise, vadí mi, že rada rozhodla o mně beze mě,“ vysvětluje vůdčí osobnost spolku Halda a do té doby šéf kulturní komise rady města Roman Hájek.

Město ale žádnou novou komisi nevytvářelo, pouze došlo k výměně některých jejích členů. „Opravdu není běžná praxe oslovovat členy komise, pokud již jednou účast v komisi přijali a jejich osoby se změny netýkají. Členové se oslovují před nominací do komise, ale už ne při každé změně, odvolání či rezignaci jiného člena,“ reagovala mluvčí radnice Lenka Růžková.

K rezignaci Roman Hájek přistoupil v okamžiku, kdy se komise ještě ani nesešla. Přesto vyjádřil obavu, že se nebude řídit dosud platným statutem a nenaváže tak na dosavadní práci komise rozdělující dva miliony korun mezi řadu subjektů působících v kladenské kultuře.

A na co je nejvíce hrdý při ohlédnutí za bezmála dvouleté působení v poradním orgánu rady města? „Komise například doporučila, aby byl městem podporovaný Hornický zpravodaj dostupný online na webu, konzultovala možnosti propagace s Klubem přátel krásné hudby apod.,“ řekl pro Kladenský měsíc Roman Hájek, jehož Halda patří k tradičním příjemcům dotací z městského rozpočtu.