Proč jste se vzdal práce u Policie ČR ve prospěch policie městské?
Byla to pro mě zajímavá nabídka. Moje priority a představy o této práci se shodují s názory primátora Kladna Milana Volfa. U MPK mohu realizovat to, co jsem nosil v hlavě, a u státní policie nebyla zcela možnost, prostor pro mé priory.

Jaká je vaše hlavní priorita u MPK?
Zákon o obecní policii byl přijat v roce 1991, od té doby mají obce a města možnost je zřizovat. Dnešní společnost se od té doby ale proměnila. Je daleko citlivější na sociální chování, na empatii strážníků, na jejich vystupování. Není zaměřena na kriminalitu, ale na pocit bezpečí. Od toho se hlavní priorita odvíjí. Strážníci tu především mají být pro lidi, ráno dohlédnout na bezpečnou cestu dětí do školy, během dne provádět kontrolní jízdy městskou hromadnou dopravou, pomáhat seniorům a dalším občanům, kteří se ocitnou v nějaké nouzi, třeba nemohou nastartovat auto, upadli doma a nemohou se zvednout, ztratili se někde na cestě po městě, někdo je obtěžuje, zapomněli v autobuse tašku s nákupem nebo zamknout své vozidlo a tak dále. V noci pak strážníci mají především zajišťovat, aby nikdo nerušil noční klid. Až na druhém místě je restriktivní činnost, jako je třeba řešení špatné parkování nebo nezaplacené parkovné apod. Úkolů je spousta a tahle pestrost je ale zároveň na té práci hezká.

K tomu, aby městská policie všechny tyhle úkoly plně zvládala je ale potřeba dostatek strážníků…
Přesně, proto jsem rád, že jeden z mých hlavních cílů – vyšší počet strážníků – se vyplnil zároveň z mým příchodem. Město pod vedením pana primátora navýšilo počet služebních tabulkových míst o 15, takže do budoucna budou mít občané města k dispozici 6 dvoučlenných hlídek strážníků, kteří slouží ve směnném provozu a 2 dvoučlenné hlídky, které slouží pouze přes den.

Co to občanům přinese?
Tím, že bude k dispozici takovýto počet hlídek budu moci realizovat jeden ze svých plánů, a tím je pokrýt i dobu, kdy se dosud jak státní policisté, tak městští strážníci střídali ve směnách a logicky na čas mizeli z ulic, předávali si poznatky, úkoly, vozidla atd. Přitom jsou to nejvytíženější časy, kdy město vstává, lidé jezdí a chodí do práce a zase pak z práce, na nákupy, bavit se a chtějí mít pro případ jakékoliv nouzové situace své strážníky k dispozici. Mít zajištěn svůj komfort bezpečí při cestování autem i v autobusech MHD, při parkování, chůzi na přechodech, vědomí, že na naše děti někdo na cestě do školy dohlíží a my se můžeme v klidu vydat jiným směrem do práce atd. Chtějí mít komfort dosažitelnosti hlídek v době jejich nejintenzivnější sociální interakce a nejširšího společenského života. Po občanovi nikdo nemůže chtít, aby měl soucit s tím, že se směny u bezpečnostních sborů střídají a že jim jejich problém přijede někdo vyřešit až za půl hodiny. Lidé také pracují a chtějí mít zajištěn klid a komfort při regeneraci a rodinném životě.

Jaké jsou pro strážníky nejvytíženější části dne?
Děti jsou do školy, lidé do práce, 6:00 až 9:00, to je první a jedna z nejdůležitějších částí dne. Děti jdou ze školy, následně navštěvují zájmové kroužky a tráví volný čas – druhá vlna. Rozmezí 15.30 až 17.30, kdy se lidé vrací ze zaměstnání domů a vyzvedávají děti z kroužků je třetí vlnou. Čtvrtá vlna jsou následné nákupy, trávení volného času, společenský a kulturní život. Pátá vlna je potom uzavírání restaurací, obchodních domů a center a záchvěv v dopravě kolem 23:00. Po 23. hodině již není tolik oznámení na městkou policii, takže pro město by byl zbytečný luxus pak mít k dispozici 6 hlídek strážníků, když pro zabezpečení klidu a pořádku jsou tu také hlídky Policie ČR. Čas od 15:00 do 23:00 představuje nejsilnější zatížení pro strážníky a jsou další nesmírně důležitou částí dne, kdy se tvoří důvěra občanů v bezpečnostní sbory.

Na tento požadavek bude tedy městská policie po naplnění stavů reagovat úpravou služeb?
Ano. Na noční směnu budou úplně stačit čtyři dvojčlenné hlídky, k dispozici občanům jsou k dispozici i čtyři hlídky Policie ČR. Dvě dvojčlenné hlídky budou sloužit v pracovní dny od 14:00 do 2. hodiny ranní a v pátek, sobotu a neděli od 15:00 do 3. hodiny ranní. Jedna hlídka, ze strážníků, kteří slouží v nesměnném provozu, bude sloužit v čase od 9:00 do 21:00 včetně víkendů.

Znamená vyšší počet hlídek v ulicích také, že se strážníci budou moci potřebám občanů více věnovat?
V to pevně věřím. Navýšením počtu strážníků a úpravami směn budou mít občané města k dispozici potřebný počet strážníků ochotných jim kdykoliv pomoci vyřešit jejich problémy, a to se vysokou mírou empatie. Jde o to, že v době od 19:00 do 20:00 se v současné době střídají hlídky jak městské policie, tak Policie ČR, jak bylo řečeno. A jestliže hlídka jede na oznámení v 18.15, když ví, že měla v 18.30 končit službu, tak míra empatie značně klesá. Je to v celku logické. I strážníci mají svůj osobní a rodinný život, musí vyzvednout děti, můžou mít již lístky do divadla nebo naplánovaný jiný program, takto se jim ale najednou celý program naruší a oni ví, že například představení svého dítěte nestihnou. Tam zkrátka empatie k oznamovateli klesá, i když by neměla. Tím, že budou k dispozici 3 hlídky kterým končí služba až ve 21:00 nebo ve dvě ráno, budou strážníci motivovaní k porozumění lépe.

Budete věnovat i více času zvyšování kvalifikace strážníků?
Zároveň s možností takto plánovat hlídky bude i větší prostor pro toto. Strážníci v těchto tzv. překlenovacích službách budou první hodinu služby zvyšovat svou fyzickou a taktickou připravenost a druhou hodinu budou zvyšovat a prohlubovat svoje vědomosti, znalosti a dovednosti. Tím se zvýší jejich právní vědomí. Čím víc vědomostí a znalostí má strážník v hlavě k dispozici, tím lépe pomáhá a slouží občanům města a přispívá k jejich pocitu bezpečí. Když se nám tohle podaří, splnili jsme v podstatě veškeré priority.

K tomu ale potřebujete ještě ta nová tabulková místa naplnit…
Vzhledem k tomu, že od začátku nového roku město navýšilo platy strážníkům, na Kladensko nadstandardně, splnila se další moje velká priorita. Nyní se platy pohybují mezi 40 a 50 000 korun čistého. Jsem přesvědčen s takovými platovými podmínkami, a ještě s ohledem na další benefity, jako jsou stravenky, možnost získání městského bytu, posilovna, využívání zdarma plaveckého bazénu a dalších sportovních a kulturních aktivit, se nám všechna tabulková místa strážníků podaří do konce roku 2022 naplnit. Proto se také snažíme všemi zmíněnými kroky zvýšit respekt tohoto povolání u veřejnosti. Naprosto nejlepším náborářem je pak spokojený zaměstnanec. Jestliže sami strážníci budou vyzařovat ve svém pracovním i osobním životě spokojenost, jestliže budou velmi dobře zaplaceni, čímž se zvýší jejich společenská prestiž, tím více lidí z jejich okolí bude chtít tohoto sociálního statusu dosáhnout. Otevřeně říkám, že mám důvěru v to, že pryč budou doby, kdy k městské policii brali každého, kdo splnil zákonné podmínky pro vznik pracovního poměru.

Připravujete i novou náborovou kampaň?
Ano, právě vytváříme její koncept a zaměříme se s ní na maturitní ročníky. Jejím cílem bude změnit úhel pohledu občanů města na strážníky jako „výběrčí pokut“, a naopak ukázat, že strážník 21. století se od toho z 90. let minulého století zcela odlišuje. Kampaň bude dynamická a bude zahrnovat veškeré okruhy služby strážníků občanům v návaznosti na jejich profesní a kariérní růst. Do projektu jsme zapojili naše mladé kolegy, takže by měla zobrazit vše, co je pro tuto generaci důležité a co je zaujme.

Kromě zvýšení počtu strážníků v ulicích a jejich kvalifikace, máte ještě jiné nástroje pro prohlubování pocitu bezpečí ve městě?
Tohle jsou dlouhodobější cíle, ale chtěl bych zefektivnit výkon služby strážníků, abychom účelně využívali jejich sil a také prostředků, které nám k tomu město Kladno poskytuje. Pozornost nasměřujeme do míst, která jsou riziková. Za tímto účelem hodláme využívat tzv. prediktivní prostorové mapy kriminality.

Zasvěťte nás do problému…
Během práce u Policie ČR jsem se setkal s velmi pracovitým odborníkem Jiřím Fejfarem, který byl tehdy vedoucím územního odboru Kolín a dnes působí coby ředitel vzdělávacího zařízení ministerstva vnitra v Pardubicích. V roce 2017 byl totiž převelen na studijní pobyt ke kladenské policii. V té době, zatímco celá ČR v nápadu trestné činnosti klesala, Kladno jako jediné stoupalo. Plukovník Fejfar dostal za úkol zjistit proč a zda s tím lze něco udělat. Přišel s naprosto jiným pohledem na predikci, na plánování a výkon služby. Během deseti měsíců se podařilo nárůst zastavit, a dokonce kriminalita začala klesat. Naučil mě více pracovat s mapou kriminality, která byla v té době k dispozici. Mapy kriminality pak byly výchozím předpokladem pro pilotní projekt Ministerstva vnitra, Mapy kriminality predikce II, na kterém jsem se podílel. Dva roky jsme vyvíjeli a v praxi ověřovali možnost predikce trestné činnosti. Prosadil jsem, aby do funkcionalit byly k predikcím trestné činnosti přidány i vybrané přestupky, především v majetku. Argumentoval jsem právě citlivostí občanů města Kladna na pocit bezpečí. U Policie ČR jsem tyto mapy pak využíval k plánování hlídek, to samé zamýšlím nyní přenést i do práce městské policie.

Vyvíjí se stále tyto prediktivní mapy kriminality pro město Kladno?
V současné době úzce spolupracujeme s policejním prezidiem, aby do map kriminality, které jsou k dispozici některým pracovníkům magistrátu, byly vloženy právě i funkce „předpovídání“. Systém umí na základě definovaných údajů, dolování dat a strojového učení, predikovat až na tři dny dopředu, kde je největší pravděpodobnost, že se stane nějaká událost. To je vysoce užitečné. Dále pracujeme na tom, že do našich map prezidium vložili i další funkce, které má k dispozici Policie ČR, jako jsou rizikové zóny, měření vzdáleností, vytváření lokalit apod. Výhodou je, že Policie ČR je, stejně jako obce, pod jedním ministerstvem, a jestliže má jedna část celku k dispozici účinný nástroj, mohla by ho poskytnout ostatním. Proto doufám, že získáme přístup i k nově vyvíjenému nástroji „IS Instruktáž“, který bude s prediktivními mapami více propojený a v návaznosti umožní plánování výkonu služby a jejich online přenos hlídkám do tabletů, které už dnes mají k dispozici. To nám pomůže dosáhnout již zmíněné efektivity výkonu služby. Dnes se velká část úkolů přesouvá do kyberprostoru a je třeba s tímto trendem držet krok.

Jaká jsou bezpečnostní specifika Kladna?
Město Kladno má specifickou polohu blízko hlavního města. Lidé tam proto dojíždějí hojně za prací nejen autem, ale i autobusy či vlaky. Tato dennodenní migrace přináší různé úkoly, na které musí městská policie reagovat. Vyplývá z ní nárůst ranní dopravy na výjezdech z města. Zároveň tito občané právem požadují, aby zatímco oni míří do Prahy, jejich děti tu byly na cestě do školy v bezpečí. S tím souvisí i druhé specifikum, a to stejný nárůst dopravy a požadavky na bezpečnost odpolední a podvečerní. Zároveň dostupnost Kladna z Prahy může negativně působit na kriminalitu v našem městě. Praha je značně anonymní a místní osobní znalosti strážníků i policistů jsou oslabeny. Vezměme si, že ani občané, kteří spolu bydlí v jednom panelovém domě se kolikrát všichni osobně neznají. Na druhou stranu si myslím, že zde v Kladně máme velice dobré vztahy mezi městskou policií a Policií ČR. Osobnostní vztahy jsou nenahraditelné.

A pak tu máme onen pojem „pocit bezpečí“…
Velké specifikum Kladna. V projektu Mapy kriminality predikce II byl loni proveden sociální průzkum, do kterého se o své vůli zapojilo 545 respondentů ze šesti obcí, včetně Prahy. Z nich bylo 52 % z Kladna. Z toho jasně vyplývá, že Kladeňáci berou pocit bezpečí opravdu vážně, což u ostatních zapojených obcí není. Tento pojem proto musíme i v budoucnu brát v potaz, je to výzva. V příštím roce oslaví MPK 30 let od svého založení, doufám, že už se nám do té doby některé cíle podaří naplnit.

 

Michal Strieborný (49)

Vystudoval Policejní akademii České republiky, obor Managment a kriminalistika. Do služebního poměru k Policii ČR byl přijat v březnu 1995. Do srpna 2009 sloužil na OOP Podbořany jako policejní inspektor, poté se stal zástupcem obvodního oddělení v Unhošti a v letech 2010 až listopad 2021 vedl oddělení ve Slaném a poté v Kladně. Funkce ředitele Městské policie Kladno se ujal 20. prosince 2021.