V tom se vzácně shodují bojovníci proti legálnímu hazardu s vedením města. Primátor Milan Volf (Volba pro Kladno) dlouhodobě poukazuje na fakt, že se jedná o uměle vytvořený problém, který nikoho nezajímá, a pokud by Kladeňáky zajímal a trápil, tak by se sami rozhodli a šli hlasovat. Aktivisté zase otevřeně prohlašují, že pro zajištění potřebné účasti (35% voličů) musí dostat lidi k urnám při jiné příležitosti, a to nejlépe při parlamentních volbách. A proč? „Protože tehdy chodí na Kladně prostě dostatečné množství lidí,“ odůvodnila Šípová ve vysílání Českého rozhlasu.

Volby do parlamentu se ale konají až zhruba za dva a půl roku, což je podle vedení města i části opozice absurdní termín. „Spolek proti hazardu léta říká, jak jde o aktuální a palčivý problém, který hýbe Kladnem, a na druhé straně o tomto palčivém tématu chce rozhodovat někdy v roce 2025,“ podivuje se Milan Volf.

O tom, kdy opakovat referendum, budou rozhodovat soudy. Podle kladenského magistrátu bylo nyní stopnuté hlasování zcela připraveno ve všech 57 volebních okrscích. „Bylo zmařeno organizační úsilí a energie mnoha lidí, o již vynaložených prostředcích ani nemluvě,“ uvedl mluvčí kladenské radnice Vít Heral.