Špatně parkující vozidlo bránilo v příjezdu záchranné služby a hasičů

Na žádost operačního důstojníka Policie České republiky vyjela hlídka strážníků do ulice Obránců míru prověřit oznámení o špatně parkujícím vozidle. Zaparkované vozidlo v zákazu státní bránilo sanitním vozům v příjezdu k domu, kde jeden z obyvatel potřeboval lékařskou pomoc. Zdravotníci tak museli k domu, i s potřebným vybavením, doběhnout. Vzápětí se k domu dostavili hasiči, kteří, stejně jako posádka sanitky, museli k domu i s vybavením po svých.

Rozruch v ulici upoutal pozornost všech obyvatel. Mezi nimi byl také řidič špatně parkujícího vozidla. Strážníci řidiče poučili o tom, jakého přestupku se dopustil a chtěli vše vyřešit na místě v příkazním řízení. Muž s tím však nesouhlasil. Podle jeho slov zde vozidlo ponechal pouze třicet minut a nechápe, proč by měl být za přestupek řešen. Hlídka celý případ sepsala, provedla fotodokumentaci a předala k dořešení správnímu orgánu.

V tomto případě vše dopadlo dobře. I když situace zpočátku vypadala dramaticky, ukázalo se, že pacient nebyl v přímém ohrožení života. To však nemusí platit pokaždé. Proto strážníci, zdravotníci, hasiči a policisté apelují na řidiče, aby místa, která jsou určena právě pro záchranné složky, nechávali vždy volná.

 

Nábytek, který muž odložil u kontejnerů na tříděný odpad, musel na své náklady uklidit

Operátor Městského kamerového dohlížecího systému zjistil trojici mužů, kteří ke kontejnerům na tříděný odpad v ulici Americká odložili kusy rozebraného nábytku.

Strážníci na místě oslovili skupinu osob, sedících na nedalekých lavičkách, zda neví, kdo věci ke kontejnerům odložil. Ke způsobenému nepořádku se doznal jeden z mužů, kteří na lavičce seděli. Hlídce sdělil, že koupil nový nábytek a o pomoc s vystěhováním staré postele a textilu požádal své kamarády.

Přestupek hlídka vyřešila příkazem na místě a nařídila, aby muž nepořádek uklidil. Na radu strážníků vše naložil do svého auta a odvezl do sběrného dvora. Zde může každý občan města bezplatně odložit až 300 kilogramů odpadu na osobu za rok.

 

Alkohol a návykové látky za volant nepatří

Krátce po dva a dvacáté hodině zastavila projíždějící hlídka vozidlo v ulici Průchova. Pozornosti strážníků neuniklo, že řidička osobního vozidla projíždí ulicí v protisměru.

Na výzvu strážníků k předložení dokladů, potřebných k řízení motorového vozidla, žena uvedla, že je zapomněla doma. Svou totožnost strážníkům sdělila ústně. Protože ženě chvílemi dělala komunikace s hlídkou potíže, strážníci řidičku vyzvali k dechové zkoušce. Žena souhlasila s jejím provedením. Přístroj ukázal hodnotu 0,58‰ alkoholu v dechu. Celý případ si převzali k dořešení přivolaní policisté.

Dalšího řidiče, podezřelého ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, strážníci předali do rukou policistů o několik dní později.

Tentokrát pozornosti strážníků neunikl řidič, projíždějící po jedné hodině ranní ulicí Práce. Na vozidle nesvítila světla. Poté, co řidič zjistil, že ho za pomoci zapnutých výstražných světel a červeného nápisu STOP staví hlídka, sešlápl plynový pedál a snažil se ujet. Když zjistil, že se mu to nepodaří, zastavil.

Na výzvu strážníků k předložení dokladů, potřebných k řízení motorového vozidla, sdělil, že je nemá u sebe a svou totožnost hlídce nadiktoval. Při ověřování vyšlo najevo, že řidič strážníkům sdělil cizí totožnost. Proto byla na místo přivolána Policie České republiky. S policisty již muž spolupracoval a sdělil svou skutečnou totožnost. Lustrací policisté zjistili, že nikdy nevlastnil žádný řidičský průkaz. Na výzvu policisty se řidič podrobil zkoušce, zda není pod vlivem omamných látek. Test byl pozitivní na amfetamin. Celý případ si tak policisté převzali.