Zápas Kladna se Spartou měl od prvních minut vysoké tempo. Kladenští si vytvořili řadu dobrých příležitostí, ale vyzrát na brankáře Josefa Kořenáře se jim nevydařilo, a tak vzali otěže utkání do svých rukou Pražané. Nejprve na začátku 11. minuty využili přesilovou hru, když Erik Thorell našel skvělou přihrávkou před brankovištěm volného Davida Kašeho, kterému stačilo jen uklidit kotouč do poloprázdné brány – 0:1. Sám Thorell se pak ještě zapsal na listinu střelců. V 18. minutě zamířil z kruhu přesně nad lapačku brankáře Bowa a vymetl pavučinky v kladenské bráně – 0:2. Radost borcům v rudých dresech však nevydržela příliš dlouho. Uplynulo jen pár sekund a domácí snížili. Obránce Oskars Cibulskis propálil od modré ranou z nápřahu vše, co mu stálo v cestě – 1:2. A mohlo být pro hosty ještě hůř. Před první sirénou se domácí fanoušci radovali i podruhé. Tomáš Plekanec našel před bránou Jaromíra Jágra, který usměrnil puk nataženou holí do prostoru brány. Oslavy byly ale předčasné. Rozhodčí po dlouhém zkoumání videa usoudili, že puk nepřešel brankovou čáru.

To, co se nepovedlo v první třetině Jágrovi, tedy usměrnit puk takzvaně na dlouhou hůl za záda brankáře, svedl ve 26. minutě Adam Polášek – 1:3. Třetí branka v domácí síti znamenala konec zápasu pro nepříliš jistého Landona Bowa, jehož vystřídal Adama Brízgala. Ani ten však dlouho čisté konto neuhájil. Ve 36. minutě tečoval puk mimo jeho dosah Olavi Vauhkonen – 1:4. Kladno se však nevzdávalo. Necelé čtyři minuty před odchodem do kabin snížil nenápadnou ranou od levého mantinelu Jake Dotchin – 2:4.

Třetí třetina se nesla ve znamení nevyužitých přesilovek. Kladno mělo na začátku poslední periody hned tři, ale nezúročilo je. Až v 55. minutě našel mezírku v postoji sparťanského gólmana Tomáš Plekanec, který vrátil vyprodaným tribunám naději - 3:4. Ačkoli si domácí následně vytvořili několik slibných šancí a závarů před bránou, vyrovnat se jim nepodařilo. 

Dohánět proti takovému soupeři je těžké, Sparta má obrovskou kvalitu, ale dokázali jsme si, že se s ní dá hrát, bohužel jsme si to nechali utéct a pak se to těžko dohání. Základem je nedělat chyby, většina gólů vzniká po chybě, například ztrátou puku v útočném pásmu. Musíme dodržovat to, co máme hrát a jedině tak můžeme být úspěšní,“ velel po prohraném zápase univerzál Jakub Babka, který si proti Spartě zahrál jak v obraně, tak v útoku. K tomuto přesunu došlo z důvodu zranění Antonína Melky, pro něhož údajně skončila sezóna. Brusle soupeře mu přeřezala šlachy a sval v předloktí, útočník s číslem 43 tak musí na operaci. 

Kladno čekají ještě poslední tři zápasy. V neděli 26. února doma proti Vítkovicím, v pátek 3. března v Českých Budějovicích a v neděli 5. března na svém ledě s Karlovými Vary. Vše nasvědčuje tomu, že rozhodující bude právě zápas s Morotem, na který Rytíři ztrácejí jediný bod. V konečné tabulce se však musejí dostat před Jihočechy, bilance vzájemných zápasů totiž svěřencům Otakara Vejvody nehraje do karet.

"Musíme hlavně vyhrát další zápas, hlavní bude brát doma tři body. Musíme tomu podřídit úplně všechno. Nesmíme si dovolit zaškobrtnutí. Potřebujeme zbývající tři zápasy odehrát zodpovědně a na sto procent. Není už na co čekat," ví Adama Kubík, který po sezóně přestupuje právě do Českých Budějovic.

 

Rytíři Kladno - Sparta Praha 3:4 (1:2, 1:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Cibulskis (Klepiš), 37. Dotchin (Plekanec, Kubík), 55. Plekanec (Kubík, Jágr) – 11. Kaše (E. Thorell, Jandus), 18. E. Thorell (Tomášek, Kempný), 26. Polášek (Tomášek, E. Thorell), 36. Vauhkonen (G. Thorell)

Kladno: Bow (27. Brízgala) – Dotchin, Kehar, Sotnieks, Cibulskis, Babka, Slováček, Veber – Jágr, Plekanec, Kubík – Indrák, Klepiš, Procházka – Zikmund, Filip, Melka – Bláha, Pytlík, Michnáč

Sparta: Kořenář – Kempný, Mikliš, Němeček, Jandus, Krejčík, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, E. Thorell – Řepík, Kaše, Forman – Kousal, Vitouch, Buchtele – Vauhkonen, G. Thorell, Safin