Kvalitu zimní údržby kritizovali nejen motoristé, ale i někteří zástupci kladenské opozice

„V létě nebyla posekaná tráva, nyní bojujeme se sněhem,“ uváděli ve svých komentářích.

Paradoxně ještě v létě byla stávající opozice ve vedení města. Uskupení ODS, ANO, SPD a tehdejších Kladeňáků (nyní STAN, Piráti a TOP09) bylo proto zodpovědné nejen za sekání trávy a údržbu zeleně, ale rovněž za přípravu plánu zimní údržby.

„Plán zimní údržby, tedy pravidla, kdy jaká technika má zasahovat v ulicích, je naprosto shodný s předešlým rokem. Jestliže se někdo snaží nyní kritizovat, měl by si uvědomit, že stejná situace by nastala bez ohledu na to, kdo je ve vedení města,“ potvrdila mluvčí kladenské radnice. Jako zásadní označila letitou smlouvu se společností AVE jako hlavního dodavatele zimní údržby ve městě. 

Proti prvním hodinám do ulic města postupně nastoupilo o 32 ručních pracovníků více, kteří se zaměřili na vnitrobloky a místa, kde nebylo možno využití techniky například kvůli odstaveným vozidlům. Současně postupně odváželo hned několik nakladačů a nákladních vozidel sníh z města na deponii poblíž krematoria, až se její kapacita zcela vyčerpala. 

Výrazně lepší situace proti centru města byla například ve Švermově, kde úklid zajišťuje jiný smluvní partner

„Je to jeden z argumentů, proč je ve hře i varianta vypovězení smlouvy s AVE,“ potvrdila mluvčí radnice. Vypovězení smlouvy je ale právně komplikované a trvalo by více než dva roky. Proto se vedení města soustředilo na řešení aktuální situace a vypořádání se s nebývale tvrdou zimou. Až další týdny rozhodnou, jak bude kladenská radnice postupovat a zda se rozhodne i ke krajnímu řešení v podobě vypovězení stávající smlouvy a vypsání tendru na nového dodavatele zimní údržby ve městě.