Kladno je zatím na dvanáctém místě tabulky. Jak byste zhodnotil uplynulou část sezóny?
Zatím střídáme dobrá období s těmi horšími. Odehráli jsme nějaké dobré zápasy, měli jsme šňůru, kdy jsme bodovali v sedmi zápasech v řadě, to bylo super. Začátek sezóny byl ale takový vlažnější, poslední dobou jsme navíc zaznamenali prohry… a i když se jednalo o těžké zápasy, myslím si, že jsme nějaký bod urvat mohli.

Poslední zápasy vám utekly kvůli nepovedené třetí třetině...
Během reprezentační přestávky jsme se snažili pracovat na tom, abychom byli lepší, hodně jsme trénovali. Musíme se zaměřit na třetí třetiny, abychom výkony ve všech herních částech ustálili a neprohráli třetí třetinu 0:4. Musíme už zase začít pravidelně bodovat. Myslím si, že špatně nehrajeme.

V minulých letech jste se často topili na posledním místě tabulky. Dýchá se vám nyní lépe, když nemusíte všem týmům jen koukat na záda?
To, že nejsme poslední, je pro nás samozřejmě příjemné. Na druhou stranu je před námi ještě hodně zápasů. Každopádně i díky lepšímu umístění než v minulých sezónách jsme více v pohodě, nejsme tolik ve stresu, jako tomu bývalo.

V tabulce venkovních zápasů jste sedmí, zatímco ve srovnání domácích mačů jste poslední. Čím to je, že se vám doma tolik nedaří?
Těžko říct. Určitě jsme rádi za to, že přivážíme alespoň cenné body z venku. Doma se ale určitě musíme zlepšit, využít toho, že hrajeme před domácími fanoušky, kteří nás ženou kupředu. I když jsme poslední zápasy odehráli špatně, fanoušci pořád fandili, pořád nás drželi. Teď jsme na řadě my, abychom jim to vrátili… a užili si společně vítězství.

Poslední zápasy jste na ledě hodně vidět…
Cítím se aktuálně dobře. Trenéři mě hodně nasazují na oslabení, kde se cítím komfortně. Snažím se na sobě pořád pracovat, dobře trénovat. Svou hru mám postavenou na dobrém pohybu a bojovnosti, čímž se snažím týmu pomáhat. Naše lajna se snaží hlavně góly nedostávat, vybojovat třeba nějakou přesilovku. Každopádně kdybychom dávali víc gólů, byli bychom za to rádi. Musíme se zaměřit na to, abychom víc chodili do brány a pomohli týmu také nějakou vstřelenou brankou.

Hrajete po boku navrátilce Radka Smoleňáka. Jak vám spolupráce s ním vyhovuje?
S Radkem se nám hraje dobře, pořád spolu mluvíme a říkáme si, co dělat lépe. Doufám, že bude naše spolupráce jen a jen lepší.

Naopak v kabině už se musíte obejít bez Tomáše Plekance. Co se po jeho odchodu změnilo?
Samozřejmě je Tomášův odchod znát. Pleky byl nejlepší centr v extralize, buly uměl hrát nejlépe ze všech. Vhazování nám teď moc nejdou, a tak se je snažíme zlepšit. Každý trénink na tom s ostatními centry pracujeme. Chybí nám zároveň také Tomášovy zkušenosti při přesilovkách a oslabeních, ale musíme se s tím zkrátka nějak popasovat.

Další změnu mohou fanoušci pozorovat na střídačce. Jaromíra Jágra na ní nahradil Jakub Voráček…
Snažím se to moc nevnímat. Kuba Voráček hodně pomáhá klukům s přesilovkami, to jde úplně mimo mě, ale vidím, že příchod Vorase je pro tým velkým plusem, má zkrátka klukům, co dát. A Jarda? Třeba se vrátí. Nevím, proč na střídačce není.

Minulou sezónu všem zatrnulo, když jste se ošklivě zranil. Můžete se k tomuhle momentu ještě vrátit?
Při domácím zápase se Spartou jsem sahal po puku, jednomu z hráčů vylétla brusle do vzduchu a přeřízla mi na předloktí tři šlachy. Hned mě vezli do Motola, kde jsme podstoupil operaci. Byl jsem dva měsíce úplně mimo, nesměl jsem nic dělat, čímž mi skončila sezóna. Měl jsem celé léto na to, abych rehabilitoval a dal se do kupy. Ruka už sice není tak silná, jako byla před zraněním, ale musím se s tím nějak vypořádat. Teď už se ale cítím dobře, i když se zranění ještě občas ozve.

Blíží se Vánoce. Už máte nakoupené dárky?
O Vánocích už se s manželkou bavíme. Přemýšlíme, co za dárky pořídíme. Přeci jen máme malé děti ve věku čtyř a osmi let, které by nejradši chtěly všechny hračky, co existují. Každopádně už nějaké dárky budeme muset začít shánět, abychom to pak nehonili na poslední chvíli… jak to u nás bývá běžné.

Co by Antonín Melka nejraději našel pod stromečkem?
Kdybych si mohl přát nějaký sportovní dárek, tak bych bral třeba deset vyhraných zápasů v řadě. V osobním životě si přeji hlavně to, abychom byli všichni v rodině zdraví.