Jsme zhruba v půlce sezóny. Jak zatím hodnotíte počínání Rytířů?
Uplynulá část sezóny se mi hodnotí těžko. Myslím si, že nehrajeme špatně, ale zbytečně ztrácíme body. Kdybychom zamezili těmhle zbytečným ztrátám, tak jsme v tabulce úplně někde jinde.

Častokrát hrajete vyrovnaný zápas, který prohrajete hloupou chybou nebo nezvládnete prodloužení či nájezdy. Ze sedmnácti samostatných nájezdů jste vstřelili pouhé dva góly…
To je ostuda. Poslední dobou se nám v nájezdech vůbec nedaří. Snad nám na konci sezóny tyhle body nebudou chybět.

Na druhou stranu jste se za poslední zápasy zlepšili ve vhazování a zvedly se také výkony ve třetí třetině…
Určitě je to lepší. Stejně ale pořád ztrácíme téměř vyhrané zápasy, což nás mrzí. Kolikrát máme zápas dobře rozehraný a nakonec vrátíme soupeře našimi zbytečnými chybami zpátky do hry. Není to, jak by si někdo mohl myslet, tím, že nám dojdou síly. Pořád kvalitně trénujeme, akorát se musíme naučit přenést dobré věci z tréninků i do zápasů.

Mluvíme spolu v době reprezentační přestávky, které fanoušci klubů moc nemají rádi. Jak jste na tom vy, hráči?
My je taky nesnášíme. (směje se) V reprezentační pauze vždy tvrdě trénujeme, takže je pro nás ten týden dost těžký. Musíme si ale uvědomit, že následně z téhle dřiny budeme těžit v zápasech.

Jak je pro vás v trénincích důležitá přítomnost zkušených borců, jako je Jaromír Jágr, Jakub Voráček, Jakub Klepiš nebo Radek Smoleňák?
Je to pro nás obrovsky důležité. Už, když jsem přicházel, jsem se na přítomnost těchhle extrémně zkušených hráčů těšil. Jde o kluky, kteří měli neskutečné kariéry, a tak se snažím je poslouchat a vzít si z jejich rad maximum.

Jaromír Jágr s vámi pravidelně trénuje. Sníte o tom, že si s ním třeba jednou zahrajete ostrý zápas?
V hlavě to nemám. Je to čistě na něm, jak se bude cítit a jestli půjde do zápasu… a pak také záleží na tom, s kým bude chtít hrát.

Osobně prožíváte dobrou sezónu. Jak se vám na Kladně líbí?
Cítím se v Kladně dobře. Důvěru jsem si sice musel vybojovat, ale teď jsem za ní moc rád. Snažím se ji trenérům v každém zápase splácet. Doufám, že se mi bude na ledě dál dařit. Snad budu týmu ještě více pomáhat kanadskými body k tomu, abychom vyhrávali.

V prvních zápasech extraligy jste absentoval kvůli trestu, který jste si přenesl z předešlého angažmá ve Finsku. Stalo se vám někdy něco podobného?
Nikdy v kariéře jsem začátek sezóny nezmeškal, a to ani ze zdravotních důvodů. Bylo to pro mě dost těžké. Těšil jsem se na extraligu a místo hraní zápasů jsem si prodloužil letní dril a čtrnáct dní jsem chodil na led navíc s Jaromírem Jágrem.

Zpočátku na vás bylo vidět, že si na extraligu potřebujete zvyknout. Souhlasíte?
Bylo to tak. Ze začátku jsem dost vnímal, že ve Finsku hraje o dost jiný hokej. Hrají tam hodně hokej nahoru dolů, ve finské druhé lize se navíc dělá o dost více chyb. Naopak naše extraliga je více takticky svázaná a hráči se mi zdají být silnější.

V zápase proti Liberci se vám povedlo vstřelit branku už po deseti sekundách. Vaše trefa se řadí mezi pět nejrychlejších klubových gólů v celé historii...
Takhle rychlý gól jsem nikdy nedal, a to ani v mládežnických kategoriích. Vstřelit branku hned v prvním střídání se mi už několikrát povedlo. Je to důkaz toho, že jsme hlavou v zápase hned od samého začátku.

Co vám blesklo po takhle rychlé brance hlavou?
Musím říct, že ve chvíli, kdy jsem tenhle gól dal, mi moc nedošlo, že atakuji klubový rekord. Až v průběhu zápasu jsem viděl na kostce, že patřím mezi nejrychlejší střelce v kladenské historii. Následně jsem si říkal, jak je možné vstřelit branku ještě rychleji. (směje se)

Patříte mezi hráče, kteří sledují různá čísla a statistiky?
Myslím si, že čísla řeší každý. Já jsem navíc typ hráče, od kterého se čeká, že bude nosit kanadské body, nejsem žádný bourač, takže o to víc bodování sleduju.

Jedna ze statistik říká, že na domácím stadionu se vám podařilo vyhrát zatím jen třikrát. Čím to je, že se vám na vlastním ledě tak nedaří?
To nedokážu říct. Líbí se mi ale, že i když se nedaří, naši fanoušci stejně přijdou a podporují nás. Za to jsme jim všichni v kabině moc vděční. Sluší se jim za to poděkovat. Snad nás budou nadále povzbuzovat, i když věřím, že to občas není lehké… Potřebovali bychom začít především doma vyhrávat, abychom se jim alespoň trochu odvděčili za jejich věrnost.

Neúprosně se blíží Vánoce. Už máte nakoupené dárky?
Nebudu lhát, ještě nemám koupený ani jeden dárek. Jsem ten typ člověka, který vždycky všechno shání až na poslední chvíli. (směje se)

Jak budete svátky trávit?
Kolem Vánoc máme relativně nabitý program. Chystám se jet alespoň 24. prosince domů do Pardubic za rodinou. Těším se na to, že budeme zase všichni pospolu, i když to bude jen na jeden den. Určitě spolu pokecáme, koukneme se na pohádky, nadělíme si dárky a půjdeme do kostela na půlnoční mši.

Zmínil jste pohádky. Jaké máte nejraději?
Mám moc rád české pohádky, nejvíc asi S čerty nejsou žerty. Jinak si pokaždé o Vánocích pustím film Sám doma. To je taková klasika, na kterou se vždycky moc těším. Jinak si prostě zapnu televizi a podívám se na to, co zrovna budou dávat.

A co kapr s bramborovým salátem nebo cukroví? Máte pro tyhle dobroty slabost?
Ryby sice moc nemusím, ale je to tradice, takže kapra s bramborovým salátem si k večeři dám. U cukroví vždycky říkám, že si nedám, jenže pak ho vidím na stole a neodolám. (směje se)

Loňskou sezónu jste odehrál ve Finsku. Jak tam slaví Vánoce?
Moc nevím, protože přes Vánoce jsem sice ve Finsku zůstával, ale přiletěla za mnou rodina a udělali jsme si tam normálně české Vánoce. Jeden den jsme se jeli podívat na vánoční trhy do Helsinek, ale musím říct, že jsem byl trochu zklamaný. Kupodivu třeba pražské vánoční trhy mají větší kouzlo.

Co nadílka mezi spoluhráči? Přijde do kladenské kabiny Ježíšek?
Jasně, přijde. Smoli (Radek Smoleňák) zavelel, takže budeme mít Secret Santu. Každý si z čepice vylosuje něčí jméno a tomu pak bude kupovat dárek. Ve finále tak každý dostane dárek, ale neví, kdo mu ho dal. Čekám hodně vtípků a doufám, že na mě bude Secret Santa hodný. (směje se)

Co si Denis Kusý přeje najít pod stromečkem?
Přál bych si hlavně, abych byl zdravý… a aby byla zdravá i má rodina. Pak bych samozřejmě taky chtěl, aby se mi dařilo v hokeji.