Dvojí pomoc realizuje v těchto dnech skupina sociálních podniků Etincelle

Na Kladensku a v Praze provozuje mimo jiné bistra, řemeslnou pekárnu nebo farmu. Ve všech zaměstnává lidi s hendikepem, celkem jich je více než 150. Současná opatření ale i pro tuto skupinu znamená zásadní útlum provozu.

„Jedem na čtvrt plynu. Naši zaměstnanci tak mají ruce volné,“ vysvětluje ředitel a zakladatel Etincelle Jakub Knězů.

Skupina Etincelle se proto spojila s Nadačním fondem BE CHARITY a společně připravili projekt Zdravé balíčky

“Nechceme sedět s rukama v klíně. Přemýšleli jsme, jak můžeme být užiteční. Neumíme léčit lidi. Jsme sociální podnik. A jak jinak pomoct než tím, co umíme nejlíp,“ říká Jakub Knězů. Jen v polovině listopadu do nemocnic na Královských Vinohradech a na Bulovce dodal Etincelle dva tisíce balíčků určených pro lékaře a zdravotní sestry na covidových odděleních. Ti dostali fresh džusy a vydatné svačiny z řemeslné pekárny.

Prvních tři tisíce balíčků zaplatil fond BE CHARITY, který Etincellu věnoval 300 tisíc korun. „Chceme poděkovat lékařům a sestrám za to, že každý den v neuvěřitelně těžkých podmínkách zachraňují životy pacientů se SARS-COV-2. S Etincelle spolupracujeme dlouhá léta a víme, že z peněz, které jsme jim darovali, vykouzlí opravdové dobroty, které zdravotníkům dobijí baterky. Současně dostanou příležitost pracovat lidé s hendikepem, kteří by teď jinak seděli doma,” říká zakladatelka fondu Bára Nesvadbová.

Etincelle ale chce pokračovat v projektu, který navazuje na jarní sbírku Zdravé balíčky pro ohrožené domovy seniorů, i po vyčerpání daru od BE CHARITY.

Výrobu dalších balíčků může podpořit každý ve sbírce dostupné na https://www.znesnaze21.cz/sbirka/zdrave-balicky-pro-zdravotniky-na-covidovych-pracovistich.