Před námi je sice nová sezóna, vraťme se ale ještě k té nepovedené loňské. Co si z ní vzít?
Je pravda, že loňská sezóna nebyla úplně ideální. Když si vybavím většinu zápasů, co jsme odehráli, tak nás nikdo extra nepřehrával. Loni jsme dost zápasů vedli, třeba v polovině zápasu o dva góly, ale nebyli jsme schopni utkání dotáhnout do vítězného konce. To se musí změnit. Aktuálně se snažíme pracovat na tom, abychom neměli výpadky a i když prohráváme, abychom se drželi našeho plánu a hráli v klidu.

Radek Smoleňák se vyjádřil, že jste kompletně překopali herní systém. Jaké Kladno mohou fanoušci letos čekat?
Chceme hrát ještě agresivnější hokej, chceme ještě více napadat a tlačit se do brány. Máme nastavená jasná pravidla, jak se chovat v obranném pásmu, kde to bude boj.

Tým Rytířů prošel velkými personálními změnami. Jak si vše sedá?
Všechno si sedá náramně. Poslední zápasy přípravy s extraligovými soupeři vypadaly slušně. Samozřejmě tam byly věci, které musíme odstranit, ale to prostě k hokeji patří. Snad sezónu odstartujeme tak, jak jsme skončili přípravu. Když se vrátím k tomu, jak si vše sedá, tak jsem nadšený z toho, jak všechno funguje. Noví kluci, kteří nás posílili, jsou super jak v kabině, tak na ledě.

Noví jsou také trenéři. Jak se vám pod nimi pracuje?
S novými trenéry se nám pracuje skvěle. Mezi nimi a hráči je dobrá spolupráce a komunikace.

Jak byste zhodnotil předsezónní přípravu?
Celá letošní příprava byla extrémně náročná. Trenéři nám dávali pořádně do těla, s čímž já osobně nemám žádný problém, mám to naopak rád. Musím říct, že to byla jedna z nejtěžších příprav v životě… snad se to v sezóně vyplatí. Za výhry v přípravě jsme rádi, ale primárně o ně nešlo. Šlo o to, abychom si před sezónou zažili nový systém. V posledních třech zápasech s extraligovými soupeři už měla naše hra parametry toho, co bychom chtěli hrát.

V přípravě jste byl nejproduktivnějším Rytířem…
Přiznám se, že to vůbec nevím. (směje se) Během sezóny sice čísla sleduji, v přípravě jsem na ně ale vůbec nekoukal. Na ledě jsem se cítil dobře. Dlouho jsem nemohl dát gól, nakonec mi to tam napadalo a nějaké body jsem nasbíral. Pořád je to ale jen příprava. Teď bude důležité, abych si formu přenesl i do ligy.

Na Kladně patříte k těm nejzkušenějším hráčům, nově jste se stal asistentem kapitána. Vnímáte se jako matador týmu?
Pořád ne. Samozřejmě nastanou situace, kdy za mnou přijdou trenéři a řeší se mnou určité věci, což jsem dříve moc nezažíval. Pořád se ale neberu za zkušeného matadora týmu. Všichni fungujeme jako jedna rodina a já v ní nechci nijak vyčnívat.

Zmínil jste rodinu. Vaší skutečnou rodinou je bratr Ondřej, který hraje v Karlových Varech, respektive nyní na hostování v Sokolově. Hecujete se nějak před začátkem extraligy?
Jasně, pořád se hecujeme. Vždycky, když máme proti sobě nastoupit, tak proběhne nějaké hecování, provokování, dokonce tam jednou byla i sázka o basu piv. (směje se) Uvidíme, kde brácha bude nakonec hrát. Byl jsem dost šokovaný, když jsem se dozvěděl, že začne sezónu v Sokolově. Budu mu přát jen to nejlepší… aby se probojoval zpátky do kádru Energie.

A třeba si někdy zase zahrajete spolu...
V to doufám. Před třemi lety jsme spolu hráli v Litoměřicích v jedné lajně a bylo to super. Snad si ještě někdy spolu takhle zahrajeme.

Třeba tady na Kladně…
Třeba tady. (směje se)

Nyní vás ale čeká v dresu Kladna jubilejní stá sezóna kladenského hokeje. Vnímáte tohle významné výročí?
Určitě ho vnímáme, zvlášť teď, když člověk vidí, jaké probíhají přípravy. Už jsme viděli nové dresy, na ledě si nejde nevšimnout výročního loga… je to moc pěkné. Je pro nás čest si zahrát v jubilejní sté sezóně kladenského hokeje.

Zmínil jste nové dresy. Jste hokejista, který dresy řeší? Nebo je vám jedno v čem hrajete?
Dresy dost řeším. Vždycky se na nové těším, dost sleduji i to, jaké dresy představí i ostatní týmy. Naše letošní dresy se navíc moc povedly. Dres pro mě znamená strašně moc. Když si ho člověk oblékne, hned si uvědomí, za co na ledě bojuje.

Extraliga se kvapíkem blíží. Jak se těšíte na fanoušky?
Na fanoušky se moc těším, protože na Kladně jsou skvělí. Samozřejmě loni byla situace, jaká byla, ale za to jsme mohli i my. To se jim nedá vyčítat. Když je ale na Kladně plný barák, atmosféra je tu úžasná a my si ji užíváme.

Dáváte si předsezónní cíle?
Ty individuální ne, nechci se tím svazovat. Musím jít do nové sezóny naplno a předvést to nejlepší, co ve mně je. Kdybych mluvil o těch týmových, určitě je to dojít minimálně do předkola play-off… pro to musíme na ledě udělat všechno.

 

Přípravné zápasy:

Chomutov – Kladno 4:3 sn
Litoměřice – Kladno 0:2
Kladno – McGill 4:1
Kladno – Kassel 4:1
Plzeň – Kladno 4:2
Kladno – Slavia 2:3
Kladno – Mladá Boleslav 5:3
Liberec – Kladno 3:5
Kladno – Liberec 5:4

Soupiska:

Brízgala, Lukeš – Hanousek, Hejda, Jeřábek, Mendel, Nemčík, Pietroniro, Šenkeřík, Ticháček, Trojna, Vandas – O. Bláha, Filip, Hults, Jágr, Jarůšek, Kusý, Melka, Nedvěd, Procházka, Pytlík, S. Redlich, Smoleňák, Straka, Strnad, Tralmaks, Vimmer

Nejproduktivnější hráči přípravy:

Martin Procházka – 7 zápasů, 11 bodů (3+8)
Mitch Hults – 9 zápasů, 11 bodů (6+5)
Richard Jarůšek – 9 zápasů, 9 bodů (3+6)
Petr Straka – 6 zápasů, 6 bodů (3+3)
Radek Smolěňák – 8 zápasů, 6 bodů (3+3)
Ondřej Bláha – 8 zápasů, 6 bodů (3+3)

Nacházející extraligové zápasy:

Pardubice – Kladno (18. září, 18:00)
Kladno – Sparta (20. září, 18:00)
Litvínov – Kladno (22. září, 17:30)
Kladno – Brno (24. září, 18:00)
Hradec Králové – Kladno (27. září, 18:00)