Proč označujete dosluhující vedení kraje za nejhorší v historii?
V komunální politice se pohybuji okolo třiceti let, zažil jsem ledacos, ale takovou dávku amatérismu a ignorance, jako předvádí hejtmanka Pecková a celý její STAN, ještě nikoliv. Pro město Kladno je špatnou volbou. Absolutně nechápe, jaký je rozdíl mezi největším středočeským městem Kladnem a pětkrát menší obcí. Ignorovala a posléze definitivně zařízla přislíbenou finanční podporu rekonstrukce zimního stadionu. Podívejte se, jak to vypadá jinde – v Jihlavě nebo v Brně, kde kraje tyto projekty významně financují, podporují a mají o ně zájem. A zasadila se o omezení vytížených autobusových linek do Prahy. Mohl bych pokračovat, ale už jen toto snad stačí.

Jak hodnotíte kampaně jednotlivých stran do krajských voleb?
Dlouho jsem neviděl tak tupou kampaň a tolik legračních a nesmyslných hesel, jak je tomu tentokrát. Menší strany umí v kampani voliče spíše odpudit a je vidět, že do voleb jdou, aby se prostě jen zúčastnily. Zmíním heslo Přísahy „Náš kraj bude slyšet“. To je patrně natolik hluboké, že ho ani při sebevětším zamyšlení nelze pochopit. Pak tu máme univerzální hesla o transparentnosti a otevřenosti. To je zpravidla doménou těch, kteří za ně schovávají nevědomost a neschopnost. V tom jsou mistři zástupci vládnoucího STANu a Pirátů. Na otázku „Co jste dokázali za uplynulé volební období?“ se Vám nejčastěji dostane odpovědi: „Byli jsme transparentní!“ No hurá, občan musí jásat. Konkrétně u středočeských či kladenských Pirátů je také úsměvné, jak kritizují naše Dny města a pak tam běží dělat kampaň, fotky a videa se svým předsedou Ivanem Bartošem, mágem, jenž umí zlikvidovat stavební řízení a zároveň chce horlivě stavět nové byty. No a pak tu máme kampaň a chování paní hejtmanky Peckové (STAN), která je dehonestací samotné její funkce jako takové.

Co Vám na kampani hejtmanky Peckové přijde tak urážlivé?
Na sociálních sítích střílí jak kulometem narcistní příspěvky nehodné postu hejtmanky. Ona řídí kraj a kampaň staví na tom, co jiní dělají nebo dělali blbě. Třeba když na videu myje neexistující auto v narážce na to, že její předchůdkyně Jermanová (ANO) služební vůz zapůjčila manželovi. Podstatné ale je, že paní Jermanová sice půjčovala auto manželovi, ale vědomostmi a schopnostmi byla o třídu výše. Hejtmanka Pecková se v kampani neštítí využívat děti a odpuzující byla také její přehnaná sebeprezentace při povodních, kdy se stokrát fotila, jak s někým telefonuje, jak sleduje mapy, grafy, jak řídí krizový štáb a podobně… Paní hejtmanka se chtěla ukázat a byla to strašidelná podívaná. Tím v žádném případě nechci zlehčovat následky povodní, s nimiž se obyvatelé na mnoha místech musejí potýkat. Když někdo vede nebo chce vést kraj, musí prezentovat a naprosto přesně vědět svůj plán na čtyři roky, co chce dělat, jaké projekty spustit a podobně. Chybí mi třeba téma financovaní krajů, které pro Středočeský kraj v porovnání s ostatními stále není fér. Nebo téma dopravy. Tu STAN zpackal na celém území středních Čech.

Jak by podle Vás mohlo vypadat nové složení ve vedení kraje?
Nejrozumnější koalici vidím v ANO s ODS, při pohledu na kandidátky je to pro Kladno jediné smysluplné spojení. ODS má velmi kvalitního lídra Jana Skopečka, který by mohl být velmi dobrým hejtmanem. Z kandidátky hnutí ANO musím vypíchnout Františka Bureše, s nímž samozřejmě mám osobní zkušenost, v radě města Kladna zastává pozici statutárního náměstka primátora, ale především je schopným inteligentním člověkem, má přehled a pracuje ve prospěch našeho města. Pokud se ještě mohu vrátit ke glosování kampaní, bez ohledu na mé osobní preference v ní tyto dvě strany nešláply vedle. Snad jen s výjimkou srandovního Dana Jiránka (ODS), který s heslem o urychlení dopravy do Prahy běhá po Kladně v hornické uniformě.