Jak se vám doma na Kladně líbí?
Člověk se vždycky těší domů. Sedmnáct let cestování po jiných hřištích už bylo dost. Měl jsem nabídky ze Žižkova a Ústí nad Labem, ale vybral jsem si právě Kladno, protože věřím lidem, co jsou ve vedení klubu a věřím celkové vizi SK Kladna. Od návratu na Kladno jsem měl nějaká očekávání… něco se povedlo víc, něco méně, samozřejmě třešničkou na dortu je postup do ČFL, i když postupujeme z druhého místa a administrativně. Je to odměna za naší práci. Nezažil jsem s žádným týmem v kariéře, že by se nám povedlo získat za půl sezóny čtyřicet bodů při skóre čtyřicet čtyři ku pěti. To, jestli bude sezóna úspěšná, se vždycky odvíjí ode všech lidí, co v týmu fungují, od realizačního týmu a také samozřejmě hráčů. Postup tedy není postupem Zdeňka Haška, je to postup SK Kladna. Zasloužili se o něj jistou měrou všichni.

Mluvíte o vizi klubu. Co je pro budoucnost SK Kladna důležité?
Jestli má klub fungovat, musíme fungovat všichni společně. Nemůže stát samostatně áčko, béčko nebo dorost. Všichni jsme SK Kladno, musíme být jeden celek. Město a vedení klubu nám vytváří skvělé podmínky k tomu, aby vše fungovalo. Naše povinnost je si toho vážit a pracovat naplno.

Bylo složité nastavit v týmu všechny procesy podle vašich představ?
Nejhorší byl leden, únor. Tam se vše lámalo. Jednalo se o složité období, ale hráči nakonec pochopili, že naše cesta je správná a bez poctivého tréninku se fotbal nedá dělat. Museli jsme si nastavit pravidla tréninkového procesu, díky kterým jsme neměli tolik výpadků. Hráči se navíc začali sami o sebe víc starat, přišel nový masér a fyzioterapeut, a tak se u hráčů více rozběhla jakási regenerační linka.

Co vám ukázal první kladenský půlrok?
Jaro mi ukázalo, že celý klub má potenciál. Když všechno půjde tak, jak má, budeme budovat čím dál tím lepší značku. Už teď, v přestupovém období, je vidět, že se nám mnohem shánějí hráči do ČFL než do divize. Teď je na nás, abychom vybrali ty správné typy… hráče, kteří budou na sobě chtít pracovat a prosadit se v týmu. Posunuli jsme se dál a nároky budou zase o něco vyšší. Šanci ale dostanou všichni hráči, kteří si jí zaslouží.

Tým SK Kladna je velmi mladý. Je práce s mladými hráči něco, na čem chcete stavět?
Nevadí mi pracovat s mladými hráči… nevadí mi pracovat ani se starými hráči. Záleží na jen na samotných hráčích, jak hrají a co pro fotbal chtějí obětovat. Je jedno, jestli je hráči sedmnáct nebo třicet sedm. Obecně koukám na perspektivu a zkušenost s danou soutěží. Je si totiž potřeba uvědomit, že ČFL je oproti divizi mnohem více dynamičtější, pohyblivější, techničtější… je to zkrátka jiný svět. Nyní je ale naše povinnost se na tuhle soutěž připravit tak, abychom sami sobě, fanouškům i celému městu dělali radost.

Nelze si nevšimnout, že máte na Kladně velkou podporu, a to nejen u fanoušků…
Za podporu, jakou na Kladně ze všech stran cítím, jsem moc rád. Sebechvála ale smrdí. Člověk musí vědět, co chce dokázat, a musí na tom pracovat. Nejde na stadion přijít deset minut před tréninkem a odejít deset minut po něm. Když chce být člověk úspěšný, musí fotbalu obětovat mnohem více času. Někdy je to velmi náročné, ale já chci trenéřinu dělat dobře. Jinak mě to nebaví.

V divizi jste skončili druzí, bodů jste ale získali stejně jako Chomutov. Neštvalo vás zpětně, že jste chtěli v Chomutově za každou cenu vyhrát, otevřeli hru a nakonec nebrali ani bod, který vám ve finále chyběl?
Ne, neštvalo. Takhle nejde přemýšlet. Chomutov byl v té době v pozici, že on určoval, jaká se hraje hra. Chvílemi mi přišlo, že si s námi hráli na rybáře - chvíli nás přitáhli, pak zase povolili. Dovolím si říct, že i kdybychom v Chomutově remizovali, kolo dějin by se pak hnulo úplně jinak a oni by třeba zase vyhráli ve Slaném. Chomutovští hráči zkrátka věděli, kdy musí zapnout, a tak také vždycky zapnuli.

Postupujete dodatečně. Nemrzí vás, že jste si neužili oslavy na hřišti?
Samozřejmě mrzí. Vždycky je lepší postoupit z prvního místa, protože tím zamezíte případným spekulacím. To, že jsme postoupili administrativně z druhého místa, byla shoda náhod, ale já si pořád říkám, že to asi fotbalový bůh tak chtěl. Odměnil nás za naší dřinu.

Tušil jste po konci sezóny, že může přijít šance v podobě postupu z druhé příčky?
Ne, vůbec. Já jsem o tom, že je možnost postoupit z druhého místa, vůbec nevěděl. Dozvěděl jsem se o tom až poslední den na dovolené.

Oslavil jste postup alespoň dodatečně?
Když jsme se vraceli z rozlosování soutěže, tak jsme společně s lidmi z vedení klubu dali na oslavu nějaké to pivko. Postup se zkrátka musí oslavit.

Přijde mi, že i díky postupu Kladno opět začíná žít fotbalem. Je fajn být pod tím podepsaný, ne?
Lidi potřebují vidět nějaký úspěch. Třetí liga se tu dlouho nehrála, a tak jsou lidé po fotbale zase o něco víc hladovější, za což jsem moc rád. Mám rád, když mohu lidem udělat radost… a přijde mi, že jsme výsledky a ve finále i postupem lidem radost udělali. Čím dál tím víc se lidé o kladenském fotbalu baví, zajímají se o SK Kladno, což je skvělé. Doufám, že lidé na fotbal budou chodit stále ve větším počtu. Pro novou sezónu jsme změnili čas výkopů, nově budeme hrát v sobotu od 17 hodin, což by tomu také mohlo pomoci.

V následující sezóně budete hrát třetí nejvyšší českou soutěž. Máte nějaké cíle, co se týče umístění?
Nemám. Cíle, co se týče umístění, si do sezóny nedávám. Často se říká, že chtějí týmy být v klidném středu, ale já nechci být v klidném středu, chci hrát fotbal, chci hrát na maximum a vyhrávat.

Nyní jste s týmem ve fázi letní přípravy. Změnil se plán přípravy s ohledem na postup?
Přípravu to nezměnilo. Příprava by objemově byla naprosto stejná, protože jsme chtěli mužstvo připravovat na to, aby se divize vyhrála. Administrativní postup nám ale ušetřil minimálně rok.

Přípravu na novou sezónu jste začal mnohem dřív, atypicky ještě v probíhající sezóně. Zatímco jiné týmy v tréninkové zátěži na konci sezóny spíše polevují, vy jste ještě na konci divize tvrdě dřeli…
Ano, většinou bývá zvykem, že ke konci sezóny se už moc netrénuje. To jsme nechtěli, a tak jsme nastavili relativně náročný tréninkový plán. Nakonec jsme ale museli trochu povolit, protože jsme chodili do zápasů víc unavení, než bychom chtěli. Je ale pravda, že jsem hráče nešetřil… to byl záměr, protože rozdíl v zatížení hráčů divize a ČFL je dost odlišný.

S kým se v letní přípravě utkáte?
V přípravě máme naplánovaných pět přátelských zápasů. Začneme s Benátkami nad Jizerou (2:0), následovat budou zápasy s Aritmou Praha (3:0), Mariánskými Lázněmi (21. 7. 15:00, areál Blšany), Pěnčínem (27. 7. 10:00, hřiště bude upřesněno), v generálce nás prověří Vltavín (3. 8. 10:00, hřiště Slovan Kladno).

Pojďme na skladbu kádru pro další sezónu. Na jaké posily se fanoušci mohou těšit?
První dvě posily jsme přiváděli ještě v době, kdy jsme si mysleli, že budeme hrát divizi. To se týká křídelníka Michala Trnovce z Teplic B a univerzála Daniela Kozla z Dukly Praha B. Když jsme se ale dozvěděli, že budeme hrát ČFL, řekli jsme si, že musíme přivést další hráče, kteří mají s třetí ligou zkušenosti. Mám rád hráče právě z Dukly, protože obvykle bývají dobře připravení, jsou fotbaloví a často také povahově skvělí. Z toho důvodu jsme přivedli tři hráče z Dukly, přičemž každý z nich má odehráno za dvě sezóny šestapadesát zápasů v ČFL. Jedná se o útočníka Filipa Ulmana, záložníka Nikolase Krenciva a obránce Radka Fojta. Z Teplic B jsme přivedli také mladého stopera Filipa Hrdličku. Obrovské zkušenosti z třetí ligy přinese dvojice hráčů, které znám z Velvar – stoper Jakub Rubeš a záložník Josef Jakab. K tomu ještě zkoušíme dva Korejce (pozn. red. zkouška byla uspěšná, oba do Kladna přestoupili), kteří k nám přiletěli z univerzitních týmů, zároveň testujeme také Nigerijce s portugalským pasem, který má v životopisu, že hrál za Porto B.

Kdo naopak v týmu končí?
S jistotou mohu říct, že končí Filip Dejčmar a Jaroslav Kafka, kteří přestupují do Slaného. Oba chtěli mít větší vytížení, a tak jsme jim vyhověli. Zároveň v A-týmu končí Antonín Holub, který bude od nové sezóny hrajícím asistentem trenéra béčka, u něhož bychom byli rádi, kdyby postoupilo o soutěž výš.

Dají se očekávat ještě nějaké další příchody či odchody?
Důležité je, se během přípravy rozhodnout, s jakou soupiskou do ČFL půjdeme. Pakliže budeme vědět, že bychom hráče nevyužívali, nemá cenu ho tu za každou cenu držet. A o nějakém příchodu ještě jednáme...

Změny se týkají také realizačnímu týmu...
V realizačním týmu mám k sobě dva nové kolegy. Vrací se Jaromír Šilhan, který má zkušenosti ze třetí ligy jako trenér Králova Dvora, navíc tady na Kladně hrál ligu. Připojil se k nám také Michal Slabý, kterého jsem měl jako asistenta už ve Velvarech. Naopak končí Radek Duda, kterému patří mé poděkování za odvedenou práci.

Na chvíli pryč od fotbalu, stihl jste vypnout v období volna?
Byl jsem na dovolené na Menorce, následně jsem se byl ještě podívat za rodiči. Volno bylo ovšem krátké, protože s ohledem na postup jsme museli intenzivně řešit příchody některých hráčů. Nechci ale, aby to vypadalo, že si stěžuji. Euforie z toho, že se bude na Kladně hrát třetí liga, nás žene kupředu.

Právě skončilo fotbalové Euro. Sledoval jste ho?
Díval jsem se na řadu zápasů v televizi. Když jsem byl na dovolené na Menorce, byl jsem se podívat, jak fotbal prožívají Španělé. Já osobně Španělsku fandím, a to nejen kvůli těm jejich dvěma skvělým mladíkům… líbí se mi jejich herní styl. Jejich fotbal zkrátka baví. Obecně mi ale na celém Euru chyběly góly, čekal jsem mnohem ofenzivnější fotbal.