Hráči SK Kladna zatím trénují podle individuálních bežeckých plánů, které jsou každý týden jiné.

„Přes telefony nám, trenérům, posílají vyhodnocení. Chtěli jsme se pomalu dostat na hřiště. Je totiž sporné, jak se berou profesionální hráči. Podle jednoho z výkladů by to měli být hráči, kteří berou za výkon nějakou odměnu, což my jsme. Uvidíme ale, jestli nám Česká unie sportu tréninky povolí,“ uvedl trenér Kladna Jan Pejša, který doufá, že se co nevidět jeho svěřenci vrátí s míčem u nohy alespoň do běžného tréninkového procesu.

„Takhle dlouhou přípravu jsem, stejně tak jako naprostá většina trenérů a hráčů, ještě nikdy nezažil. S nadsázkou klukům říkám, že teď si konečně vyzkouší náročné běžecké přípravy, jaké jsme měli před lety my,“ smál se trenér. Zároveň připustil, že stoupá napětí. Termín restartu soutěže se již několikrát oddaloval.

„Nervozita z vývoje situace stoupá, je to nepříjemné. Je komplikované se připravovat, když nikdo neví, kdy se sezóna opět rozjede. Aktuálně se hovoří o tom, že by se mohlo začít nejdříve na konci března. Je ovšem otázkou, jestli to tak vůbec bude,“ dodal Pejša, jehož několik svěřenců již koronavirus překonalo.

 Slova svého trenéra potvrdil kladenský záložník David Čížek. „Jsme v nelehké situaci, už si upřímně ani nepamatuji, kdy naposledy jsme byli na hřišti. Sice trénujeme podle individuálních plánů běh a posilujeme, ale balón nám hodně chybí,“ přiznal fotbalista. Podle něj hráče nejvíce užírá, když se pořád odkládají termíny, kdy by se sezóna mohla dohrát. „Musím říct, že už mi dochází i chuť zápasy vůbec dohrávat,“ přiznal Čížek, který dodal, že tým i v této době drží při sobě. „Parta na Kladně byla vždycky spíše rodinná, a tak spolu pořád komunikujeme a utužujeme tým online,“ uvedl.

Zatímco dospělí sportovci se dokáží delší dobu udržovat ve formě a problém s morálkou ve většině případů nebývá, s dětmi je to horší.

Výpadek tréninků a zápasů u mládeže může mít velký dopad na hráčskou základnu. I proto po jednom ze zápasů vystoupil trenér Slovanu Liberec Pavel Hoftych s rouškou, na které stálo: „Nechte děti trénovat a soutěžit“. S jeho myšlenkou souhlasí také kladenský trenér Jan Pejša. „Klidně bych se pod to podepsal, naprosto s tím souhlasím. Pro mladé sportovce je aktuální situace katastrofa. Dospělý fotbalista se dokáže nějak držet ve formě, ale u dětí znamená tréninkový výpadek hodně. Dětem chybí kolektiv. Bojím se toho, že někteří se kvůli této pauze mohou na sport vykašlat. Jsme blízko od velkého průšvihu,“ nechal se slyšet Pejša.